26 Απρ 2011

Στο 10,5% το έλλειμμα για το 2010


Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε για το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας μας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν υπέρβαση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας έναντι του αρχικού... στόχου του 9,4%.

Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ε.Ε., πίσω από την Ιρλανδία που έκλεισε το 2010 με  "τρύπα" 32,4%. Η Πορτογαλία, που είναι η τρίτη χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, είδε το έλλειμμα του δικού της προϋπολογισμού  να διαμορφώνεται στο 9,1%, ενώ το έλλειμμα της Ισπανίας μετρήθηκε από την Eurostat σε 9,2%.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα πρόσθετων μέτρων με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων εξετάζονται:

    * η επανεξέταση φοροαπαλλαγών με πιθανή κατάργηση ορισμένων από αυτές   
    * η εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στα επιδόματα
    * η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά
    * η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Στην Ε.Ε.  και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια όσον αφορά τη σχέση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το κρατικό χρέος υπολογίζεται για την Ελλάδα σε 142,8% του ΑΕΠ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (119%) και ακολουθούν το Βέλγιο (96,8%), η Ιρλανδία (96,2%) και η Πορτογαλία (93%).

Εν τω μεταξύ, στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ, θα παρουσιασθούν αναλυτικά σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη ΔΕΗ, συναντούν αντιδράσεις των συνδικαλιστών, που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η αναθεώρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), οφείλεται για την, προς τα πάνω, αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφαζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ωστόσο, ο Αμαντέου Αλταφαζ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική δημοσιονομική πολιτική, εξ’ αιτίας αυτής της αύξησης του ελλείμματος και παρέπεμψε στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένονται το Μάιο. Όπως ανέφερε, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν κάποια ανάσχεση της ύφεσης στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικονομικό πρόγραμμα της περιόδου 2012- 2015, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ισορροπημένο. Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: enet.gr