7 Μαρ 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s: Ολόκληρη η έκθεση - σοκ


Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις μονάδες, από το Β1 στο Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε... ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody's:

H υποβάθμιση συμπληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010. Η απόφαση της Moody' s να υποβαθμίσει την Ελλάδα υπαγορεύεται από τρεις λόγους:

    1. Τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητα για να σταθεροποιήσουν το χρέος της χώρας παραμένουν πολύ φιλόδοξα και είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την μέχρι τούδε πρόοδο.
   
    2. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην άντληση εσόδων.
    
    3. Υπάρχει κίνδυνος ότι οι όροι που σχετίζονται με τη συνέχιση της βοήθειας μετά το 2013 αντικατοπτρίζουν κριτήρια ρευστότητας, στα οποία η χώρα ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί και (τα οποία) θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους. Επιπλέον, ο κίνδυνος μιας αναδιάρθωσης μετά το 2013, ίσως οδηγήσει ελληνικές αρχές και επενδυτές να συμμετάσχουν σε μία οικειοθελή, ανταλλαγή ομολόγων προ της ημερομηνίας αυτής.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


* Η Moody's αναγνωρίζει την πολύ σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος σταθεροποίησης και στην εισαγωγή της απαιτούμενης νομοθεσίας προκειμένου να υποστηριχθεί ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Ωστόσο πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη συνέχιση εκτέλεσης των μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα και να πετύχει δραστικές περικοπές στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.
 Ως εκ τούτου, η Moody's εξακολουθεί να διακρίνει μεγάλους κινδύνους εφαρμογής στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης και παρότι σημαντικό τμήμα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας έχει ψηφιστεί, η πρόοδος στην εφαρμογή δεν ήταν επαρκής ώστε να απαλύνει τις ανησυχίες της υπηρεσίας αξιολόγησης

* Δεύτερον, τα έσοδα της κυβέρνησης ανακάμπτουν αργά, εν μέρει ως αποτέλεσμα μια συνεχιζόμενης αδυναμίας στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που η Moody' s εκτιμά ότι θα δεν βελτιωθεί παρά μόνο με αργό ρυθμό. Η Moody's απέδιδε πάντα μεγάλη σημασία στην εφαρμογή των μέτρων που θα αυξάνουν τα έσοδα της κυβέρνησης παράλληλα με τα μέτρα περιστολής των δαπανών και συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ενδημικής φοροδιαφυγής που έχει συμβάλει στην επιδείνωση της πιστωτικής φερεγγυότητας της Ελλάδας. Παρότι η σχετική νομοθεσία που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα βρίσκεται στη Βουλή, η υλοποίηση θα είναι προβληματική τόσο λόγω περιορισμών στους ανθρώπινους πόρων (π.χ έλλειψη δεξιοτήτων) όσο και εξαιτίας κεκτημένων συμφερόντων που ανθίστανται στην αλλαγή.

* Η τρίτη αιτία για την παρούσα αξιολόγηση είναι η αβεβαιότητα σχετικά (i) με την ακριβή φύση και τους όρους της υποστήριξης που θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μετά το 2013 και (ii) τις επιπτώσεις αυτής της βοήθειας στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Η Moody's αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκδηλώσει πολύ ισχυρή υποστήριξη στην Ελλάδα, υπό τον όρο ότι η χώρα θα είναι συνεπής με το οικονομικό της πρόγραμμα. Η βασική υπόθεση της υπηρεσίας αξιολόγησης είναι ότι αυτή η βοήθεια θα συνεχίσει να υφίσταται και ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι καλύτερο για να είναι συνεπείς με τους όρους που περιέχονται στο Μνημόνιο.
Ωστόσο, δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι επιπρόσθετη στήριξη ρευστότητας μετά το 2013 υπόκειται στην αποτίμηση των δυνατοτήτων δανεισμού, το αποτέλεσμα του οποίου είναι αβέβαιο επί του παρόντος.

Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ MOODYS – ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ
 
Το κεντρικό σενάριο της Moody's παραμένει ότι οι κάτοχοι ομολόγων δεν θα υποστούν απώλειες. Ωστόσο η υπηρεσία αξιολόγησης πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών (default) ή μιας αναγκαστικής ανταλλαγής ομολόγων έχει αυξηθεί από την τελευταία υποβάθμιση του Ιουνίου του 2010.

Η Moody's δεν πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη στήριξη ρευστότητας από την Τρόικα αποκλείει αναγκαστικά ένα περιστατικό χρεοκοπίας. Η ακριβής φύση και οι όροι της μελλοντικής εξωτερικής βοήθειας προς την Ελλάδα –και οι επιπτώσεις τους στους κατόχους ομολόγων- είναι ασαφείς και μπορεί να παραμείνουν έτσι ακόμη και εάν διευκρινιστεί σε μεγάλοι βαθμό η ταυτότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Η Moody's πιστεύει ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος μπορεί να αυξηθούν και ότι μία λύση που απαιτεί απώλειες για τους κατόχους ομολόγων γίνεται πιο ελκυστική.
 
Υπουργείο Οικονομικών: Εντελώς αδικαιολόγητη η υποβάθμιση

Η κίνηση του οίκου Moody΄s προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη» τη σημερινή υποβάθμιση, επισημαίνοντας ότι δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Εκφράζεται επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι προεξοφλείται η αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά και οι αποφάσεις της Ε.Ε., τη στιγμή που όπως τονίζεται η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα , βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.