7 Μαρ 2011

Παροχές ασθενείας σε άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες


Η ΟΕΣΠ & ΝΕ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην υπ΄αριθ. 6508/ 14-9-2010 επιστολή της σχετικά με την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των επιχειρηματιών... και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, από την ημερομηνία κλεισίματος της επιχείρησής τους. Συγκεκριμένα:

1.    Όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος- ελεύθερος επαγγελματίας διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του δικαιούται παροχές για ένα (1) έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση εξόφλησης όλων των οφειλόμενων εισφορών.
2.    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις περί ανέργων, ηλικίας 35-55 ετών, στους οποίους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999.
3.    Με το άρθρο 69 του ν. 3863/2010 στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) συστάθηκε λογαριασμός με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματιών (Ε.Λ.Ε.)», με σκοπό την κάλυψη δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά τη διακοπή του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε ηλικίας άνω των 30 ετών και μέχρι 65, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δυο (2) έτη από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας (ή δυο χρόνια), προσαυξανόμενες κατά εκατό είκοσι (120) ημέρες ή τέσσερις (4) μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του  τριακοστού (30) έτους ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών εργασίας ή 15 ετών ασφάλισης και δεν ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε άλλο  ασφαλιστικό οργανισμό.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΟΕΣΠ, κ. Βασίλης Παγώνης, πρόκειται για μια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία στα πλαίσια των ενεργειών και των διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας για θέματα του κλάδου. Αμέσως μετά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία απαιτείται για την έναρξη εφαρμογής των εν λόγω ρυθμίσεων, θα δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εκ της Ομοσπονδίας