Πώς θα ήταν μια κοινωνία χωρίς γυναίκες; Ή μια κοινωνία με γυναίκες ακίνητες, αμίλητες, άβουλες; Μια μικρή γεύση αυτής της... υποθετικής –για τον σύγχρονο δυτικό κόσμο- κατάστασης, θα μας δώσει η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναικάς.
Η καμπάνια «3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες» θα είναι μια δράση-έκπληξη στην πλατεία Συντάγματος με τη μορφή του freeze flash mob, ακτιβιστικής δράσης κατά την οποία ένα πλήθος ανθρώπων που βρίσκονται όλοι και όλες μαζί ακινητοποιούνται παγώνοντας τον χρόνο για 3 λεπτά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17:00 και ως σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί το συντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος.
Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία καλεί σ' αυτή την ακτιβιστική δράση γυναίκες και αλληλέγγυους άνδρες να συμμετάσχουν στο ιδιαίτερο αυτό «πάγωμα» του χρόνου και της έκφρασης, για να απευθύνουν όλοι μαζί το ερώτημα «πώς θα ήταν ο κόσμος, έστω και για 3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες;»
Θα υπάρχει μεγάλο πανό που θα αναρτηθεί στην πλατεία, θα ακουστούν συνθήματα από τις γυναίκες και τους αλληλέγγυους άντρες με αφορμή την δράση και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Επίσης, τον λόγο θα πάρουν εκπρόσωποι των οργανώσεων, που θα συμμετάσχουν, και θα απευθύνουν μηνύματα εκπρόσωποί τους. Θα υπάρχει, παράλληλα, κοινό κείμενο όλων των οργανώσεων.
Με τη δράση αυτή, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και οι συμμετέχουσες οργανώσεις διεκδικούν:
*Τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την πρόσβαση, την οικονομική αυτονομία
*Ίσα δικαιώματα για τις μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες
*Δομές στήριξης γυναικών που υφίστανται εμφύλια βία
Τιμούν επίσης όλες τις γυναίκες και ειδικότερα:
*Τις γυναίκες που αυτή τη στιγμή στις αραβικές χώρες αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, διεκδικώντας παράλληλα την ισότητα των φύλων
*Την Κωνσταντίνα Κούνεβα και όσες γυναίκες διώκονται για τη δράση τους
*Τις μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τις ίδιες και τα παιδιά τους
*Τις γυναίκες που στιγματίζονται λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
*Τις γυναίκες με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τη διάκριση και τον αποκλεισμό
*Τις κρατούμενες στις φυλακές που υφίστανται βία λόγω φύλου
ΠΗΓΗ: tvxs.gr