8 Μαρ 2011

Κώστας Κόλλιας: «Κινδυνεύουν ζωές από τις πολιτικές της Κυβέρνησης στο θέμα της αιμοδοσίας»


Με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Κορινθία σε εθελοντικές αιμοδοσίες, καθώς και καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, σχετικά με απαράδεκτες ακυρώσεις αιμοδοσιών, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας...
έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Προ ολίγων ημερών βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κορίνθου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα η μονάδα να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, ο συντοπίτης μας κ. Πρωτόπαππας, ανέδειξε τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν με τις διαδικασίες εθελοντικής αιμοδοσίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΑ, σε όλη την Ελλάδα ακυρώνονται προγραμματισμένες αιμοληψίες τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν λειτουργούν τα απογεύματα. Ακόμη, σταδιακά καταργούνται προγραμματισμένες εξορμήσεις σε στρατόπεδα, χωριά, νησιά και συλλόγους για εθελοντική αιμοδοσία, λόγω έλλειψης γιατρών. Είναι αυτονόητο ότι εθελοντές αιμοδότες, σε απομακρυσμένες περιοχές, εργαζόμενοι κατά τις καθημερινές, ιδιαίτερα αγρότες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αδυνατούν να προσέλθουν και να καταθέσουν την πολύτιμη προσφορά τους σε αίμα. Τέλος, σε μία υπέρτατη ύβρη και προσβολή προς τους εθελοντές αιμοδότες, πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, με πρόφαση των εξορθολογισμό των εξόδων, κατάργησαν την ελάχιστη προσφορά πορτοκαλάδας, κράκερ και τυριού.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στις περικοπές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, η περικοπή κονδυλίων και η εφαρμογή της αναλογίας 5 προς 1 στις προσλήψεις.  Ήδη από τις ατυχείς επιλογές της Κυβέρνησης, υπολογίζεται ότι το 2010 χάθηκαν περίπου 50.000 μονάδες αίμα. Μάλιστα, τα νέα αυτά προβλήματα έρχονται να προστεθούν  στις χρόνιες παθογένειες της αιμοδοσίας στη χώρα μας. Σήμερα δεν γνωρίζουμε ούτε πόσους αιμοδότες έχουμε, ούτε τα αποθέματα της χώρας σε αίμα, ούτε τις καθημερινές ανάγκες. Βασικές υποδομές, όπως το εργοστάσιο κλασματοποίησης πλάσματος, για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν 11,5 εκατομμύρια ευρώ, δεν λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν είναι αυτάρκης σε αίμα, ώστε εισάγουμε κάθε χρόνο 30.000 ασκούς από την Ελβετία.
Θεώρησα χρέος μου να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ κ. Πρωτόπαππα, ώστε να έχω μία πληρέστερη ενημέρωση, τόσο ως προς τα προβλήματα, όσο και σχετικά με τη δράση των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών. Έπειτα από την επικοινωνία μας είμαι πεπεισμένος ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα στοιχίσει ζωές γι’ αυτό και αισθάνθηκα υποχρεωμένος να καταθέσω σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς τον Υπουργό Υγείας.
Έθεσα ερωτήματα σχετικά με τη διάθεση πόρων, τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Εθνικό Πρόγραμμα Αιμοδοσίας, καθώς και για τα λοιπά μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να μην καταργηθούν οι αιμοδοσίες σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες, και να πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα και «εκπτώσεις» οι αιμοληψίες. Ζήτησα να δοθούν οδηγίες στα κατά τόπους Νοσοκομεία, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές από τους προϋπολογισμούς τους σε κονδύλια που αφορούν προγράμματα αιμοδοσίας. Ακόμη, έθεσα το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, για την ενίσχυση του πολύτιμου έργου τους.
Οι περικοπές που εφαρμόζονται στη δημόσια υγεία και, ως εκ τούτου, στο Εθνικό Πρόγραμμα Αιμοδοσίας, δεν συνιστούν ορθολογική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα αναμένω την απάντηση του Υπουργού, από την οποία θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές ενέργειές μου, οι οποίες θα επιδιώξω πλέον να υποστηριχθούν από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αφού πρόκειται για ένα μείζον, πανελλαδικό ζήτημα.»