Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ την οποία αποκαλύπτει η «Η», η Ελλάδα βρίσκεται στη «ζώνη» των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης του μέσου μισθού από το επίδομα ανεργίας.
1. Στην αρχική φάση της ανεργίας ενός άγαμου ατόμου, ο μέσος όρος του καθαρού ποσοστού αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 55% ενώ στην Ελλάδα είναι..
40% (στην 25η θέση μεταξύ των 29 χωρών του ΟΟΣΑ, χαμηλότερα απ' ότι στην ...Κορέα, στην Πολωνία και στην Τουρκία).
2. Για τον μακροχρόνια άνεργο ο μέσος όρος αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 31% ενώ στην Ελλάδα είναι 0% (στην προτελευταία θέση μεταξύ των 29 χωρών μελών του ΟΟΣΑ).
3. Οταν ο χρόνος ανεργίας υπερβαίνει τους 60 μήνες, το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 29% ενώ στη χώρα μας στο 17% (στην 20ή θέση).
4. Ο συνολικός μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες παροχές κοινωνικής προστασίας, φτάνει στο 23% ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 37%. Αν υπολογιστούν οι άλλες παροχές κοινωνικής προστασίας, ο μέσος όρος των χωρών ΟΟΣΑ αυξάνεται στο 54% ενώ στη χώρα μας παραμένει στο 23%.
Ασφαλιστική παροχή
Ο δεύτερος παράγοντας που καθιστά δύσκολο τον αποκλεισμό εργαζομένων από την επιδότηση της ανεργίας είναι ότι παρακρατούνται εισφορές για την ασφάλιση της ανεργίας, 4% επί του μισθού, από το οποίο το 1,33% βαρύνει τον εργαζόμενο και το 2,67% τον εργοδότη...Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ δεν θεωρείται, με βάση και την έκθεση του ΟΟΣΑ, «γενναιόδωρο» καθώς:
Καταβάλλεται για μικρό διάστημα (και έως 12 μήνες) και καλύπτει περί το 30% των εγγραμμένων ανέργων. Προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί 125 ημέρες εργασίας στους τελευταίους 14 μήνες πριν τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης ή 100 ημέρες στο τελευταίο 12μηνο για τους εποχιακά απασχολούμενους και από 80 ημέρες ανά έτος στην τελευταία πριν την έναρξη της επιδότησης διετία για τους επιδοτούμενους για 1η φορά.
Διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στο 25πλάσιο του ισχύοντος ημερησίου επιδόματος δηλ. στα 454,25 ευρώ που προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου.
Με αυτά τα δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι το κονδύλι για τις επιδοτήσεις ανεργίας θα αυξάνεται λόγω της κρίσης και των απολύσεων, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη έστειλε μήνυμα στην τρόικα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την οδηγία του Μνημονίου. «Δεν πιστεύω ότι μία συνολική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι εφικτή. Πιστεύω όμως ότι, στην εφαρμογή του Μνημονίου, υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές, μετά από διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των μέτρων?» είπε σε συνέντευξή της σε απογευματινή εφημερίδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», η ηγεσία του υπουργείου θα αναζητήσει τρόπους περικοπών της δημόσιας δαπάνης μέσα από άλλα επιδόματα και ιδιαίτερα όπου υπάρχουν επικαλύψεις (π.χ επιδόματα ΟΓΑ και ΟΑΕΔ για πολύτεκνους, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ για ασθένεια κ.ά.). Η μελέτη θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο και σχεδιάζεται να περιοριστούν όσα επιδόματα δεν έχουν... ανταποδοτικό χαρακτήρα και να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια όπου οι παρακρατούμενες εισφορές είναι σχετικά χαμηλές.
Τα 14 + 1 επιδόματα
Πέρα από την επιδότηση της ανεργίας που απορροφά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει άλλα 14 επιδόματα (όχι όλα ανταποδοτικά) κόστους άλλων 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι:
1. Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας για άνεργους 45- 65 ετών.
2. Ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας (παροχή σε 150.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών όπως οικοδόμοι, δασεργάτες, κ.λπ).
3. Επίδομα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως 29 ετών που παραμένουν άνεργοι για 12 μήνες τουλάχιστον από την ημέρα εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων.
4. Ειδικά βοηθήματα σε ανέργους μετά τη λήξη της επιδότησης εργασίας που όμως καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια (με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 8.804 ευρώ), αποφυλακισμένους, παλλινοστούντες.
5. Παροχές αφερεγγυότητας του εργοδότη σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή τέθηκαν σε εκκαθάριση και οφείλονται αποδοχές που εμπίπτουν το τελευταίο εξάμηνο.
6. Επίδομα στράτευσης σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση.
7. Επίδομα σε περίπτωση διαθεσιμότητας (το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των 2 τελευταίων μηνών που λάμβανε ο μισθωτός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης).
8. Παροχές ασθένειας σε είδος σε μακροχρόνια ανέργους άνω των 55.
9. Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους μεταξύ 29 και 55 ετών (καλύπτονται για 2 χρόνια).
10. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους έως 29.
11. Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος (κάλυψη από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στο ΛΑΕΚ).
12. Εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας).
13. Συμπληρωματικές παροχές μητρότητας (πληρωμή διαφορών επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας).
14. Οικογενειακό επίδομα σε μισθωτούς με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ