11 Μαρ 2011

Μέρκελ: Πουλήστε αν θέλετε χαμηλά επιτόκια


 Υπέρ της μείωσης του επιτοκίου στο δάνειο της Ελλάδας από την τρόικα, υπό τον όρο να συμφωνήσει η Αθήνα στην πώληση δημόσιας περιουσίας, φέρεται να τάχθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, µιλώντας σε συνεδρίαση... κεκλεισµένων των θυρών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, σε συνέντευξή της, εμφανίστηκε θετική και σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η Ανγκελα Μέρκελ είπε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ότι είναι έτοιμη για «βοήθεια στην Ελλάδα, εάν δώσει εγγυήσεις για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», αλλά και στην Ιρλανδία εάν αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Επίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild, εμφανίστηκε θετική, σχετικά, με την επιμήκυνση για την Ελλάδα του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών της δημοσιονομικών σφαλμάτων και αυτό δεν είναι δυνατό να το καταφέρει σε διάστημα τριών ετών. Εάν παρά ταύτα εμείς επιμείνουμε, αυτό θα οδηγήσει σε νέες αναταράξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την Άγκελα Μέρκελ, και ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, για να μπορέσει η Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει το χρέος. Θα είναι δύσκολο, θα διαρκέσει αρκετά, αλλά τελικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί η γαλλογερμανική πλευρά, με οικονομολόγους να εκτιμούν, ότι το τελευταίο «θέτει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά». Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η επιμήκυνση του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα.

Την ανάγκη λήψης ισχυρών ευρωπαϊκών αποφάσεων προκειμένου να «ηρεμήσουν» οι αγορές τόνισε σήμερα ο Γ. Παπανδρέου κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων που πρόκειται να πάρουμε σήμερα, πρώτα απ’ όλα, για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και, δεύτερον, φυσικά, για τη Βόρεια Αφρική. Και στα δύο μέτωπα, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, είμαστε σε καλό δρόμο με το πρόγραμμά μας», τόνισε.

«Εμείς, έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με επίπονες θυσίες, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές αποφάσεις, ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να ηρεμήσουμε τις αγορές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


Σε χθεσινή συνέντευξή του στη Le Monde, ο Γ.Παπανδρέου, τόνισε πως «η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «μια αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών». Αντίθετα τόνισε τη σημαντικότητα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά και της μείωσης των επιτοκίων.


Fitch και Moody's όμως έχουν άλλη άποψη...

Ο κίνδυνος περαιτέρω υποβαθμίσεων για χώρες της ευρωζώνης θα ενταθεί εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνήσουν σε μια αξιόπιστη και κατανοητή απάντηση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του τμήματος global sovereign ratings της Fitch, David Riley.

Ο οίκος Moody’s από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα, ότι δεν αναμένει πως οι ελληνικές δομημένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές (structured finance transactions) θα διατηρήσουν ή θα επιτύχουν αξιολογήσεις διαβάθμισης Α3 ή υψηλότερες. Η εκτίμηση του οίκου σημειώνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και σειράς ελληνικών τραπεζών.