23 Μαρ 2011

Πάλεψε με την Μπαρτσελόνα αλλά στο τέλος ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός


Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Παλάου Μπλαουγκράνα, αλλά τελικά λύγισε και ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα 83-82 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τους «8» της Ευρωλίγκα. Συγκινητικός ο...Δημήτρης Διαμαντίδης που σημείωσε 26 πόντους!

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στην Βαρκελώνη γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το έργο του είναι ιδιαιτέρως δύσκολο. Η εμφάνιση όμως που πραγματοποίησε στο πρώτο ραντεβού με την Μπαρτσελόνα είναι ελπιδοφόρα για τη συνέχεια. Οι Πράσινοι κοίταξαν στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης και ηττήθηκαν στα σημεία. Αν αυτή η ήττα στον πόντο δεν εξελιχθεί σε απογοήτευση, τότε οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την έδρα της αντιπάλου, κρίνοντας από τη σημερινή τους εμφάνιση.

Οι Πράσινοι από το πρώτο λεπτό ήταν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους και ήλεγξαν τον ρυθμό. Δεν άφησαν δηλαδή την Μπαρτσελόνα να τρέξει το γήπεδο και στην επίθεση είχαν στο μέτρο του δυνατού συνετές επιλογές. Παρότι η ευστοχία τους δεν ήταν η ενδεδειγμένη για έναν αγώνα στο άντρο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, τα επιθετικά ριμπάουντ έδωσαν πολλές διπλές επιθέσεις.

Στη δεύτερη περίοδο η Μπαρτσελόνα επιχείρησε το πρώτο ξέσπασμα της και τρέχοντας σερί 8-0 ξέφυγε με 37-30. Νίκολας όμως και Διαμαντίδης είχαν τις λύσεις για την ελληνική ομάδα και μείωσαν πριν λήξει το ημίχρονο σε 37-35.
Στην επανάληψη ο Ομπράντοβιτς πέρασε στο παρκέ τον Αλεξ Μάριτς. Ο Αυστραλός με την πληθωρική του παρουσία μέσα στο ζωγραφιστό κέρδισε τις μάχες με τον Πέροβιτς και με βολές έδωσε πολύτιμες ανάσες στον Παναθηναϊκό που έκλεισε την περίοδο έχοντας το προβάδισμα 60-57. Με τον Νικ Καλάθη το Τριφύλλι ξέφυγε με πέντε (62-57) με την έναρξη της τέταρτης περιόδου. Η Μπαρτσελόνα όμως με διαδοχικά τρίποντα των Μόρις, Λάκοβιτς και Ναβάρο προσπέρασε με τρεις (70-67) στο 35’. Το ματς άρχισε να στραβώνει για τον Παναθηναϊκό που δεν μπορούσε να ορθώσει εμπόδιο στην ευστοχία των γηπεδούχων.

Ο Περπέρογλου όμως με τέσσερις διαδοχικούς πόντους κράτησε τον ζωντανό, μειώνοντας σε 78-77 ένα λεπτό πριν τη λήξη. Ο Βάσκεθ στην επόμενη επίθεση κέρδισε αμφισβητούμενο φάουλ από τον Φώτση, που μάλλον τον έκοψε καθαρά, και με βολές έκανε το 80-77. Ο Νίκολας αστόχησε σε λέι-απ και ο Μόρις με νέες βολές πραγματοποίησε το 82-77.

Ολά έδειχναν να έχουν κριθεί αλλά ο Διαμαντίδης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με τρίποντο εκτός ισορροπίας επτά δεύτερα πριν τη λήξη μείωσε στους δύο (82-80). Ο Ναβάρο έχασε τη μία βολή από τις δύο που εκτέλεσε και ο Σάδα φοβούμενος για τρίποντο έκανε φάουλ στον Διαμαντίδη, το οποίο χρεώθηκε αντιαθλητικό. Ο Ελληνας γκαρντ ευστόχησε και έφερε το ματς στον πόντο 83-82. Στην τελευταία επίθεση όμως και με το χρονόμετρο να δείχνει 1,7’’, δεν μπόρεσε να κάνει… το θαύμα και να σκοράρει για τρεις από τα εννέα μέτρα που σηκώθηκε. Η Μπαρτσελόνα δέχθηκε με ανακούφιση την αστοχία του συγκινητικού Διαμαντίδη (4/10 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 6/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 4 λάθη, 2 ασίστ) και έκανε το 1-0 στη σειρά.

* Επόμενο παιχνίδι και πάλι στο Παλάου Μπλαουγκράνα την ερχόμενη Πέμπτη (24/03). Η σειρά κρίνεται στις τρεις νίκες.

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 37-35, 57-60, 83-82

Μπαρτσελόνα (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα 2, Ρούμπιο 4, Λάκοβιτς 12 (2), Ναβάρο 13 (2), Πέροβιτς 6, Βάθκεθ 4, Ινγκλες, Εν΄Ντονγκ 8, Μόρις 5 (1), Λόρμπεκ 12 (1), Άντερσον 10 (3), Γκριμάου 7 (1)
Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 15, Φώτσης 2, Σάτο, Νίκολας 16 (2), Τσαρτσαρής (2), Διαμαντίδης 26 (4), Βουγιούκας 4, Καλάθης 5 (1), Καϊμακόγλου 1 .

ΠΗΓΗ: το βημα on-line