23 Φεβ 2011

Άγγελος Μανωλάκης:"Επαναθεμελιώνουμε το Λιμενικό σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή"


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο οποίο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ήταν ο βουλευτής Άγγελος Μανωλάκης. Στην ομιλία του ο βουλευτής Κορινθίας ανέφερε ότι :
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η υλοποίηση..
της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησής μας για μια συνολική υπαγωγή των σωμάτων ασφαλείας σε ένα Υπουργείο. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο λόγος που επέβαλε αυτή την αντιμετώπιση είναι κυρίως ο επαναπροσδιορισμός του όρου της ασφάλειας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από την άλλη μεριά η ιδιόμορφη γεωγραφική ανάπτυξη της Ελλάδας, με πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών, κόλπους, νησιά και βραχονησίδες υποδεικνύει ακόμα εντονότερα την αναγκαιότητα της συνέργιας όλων των μέσων και υπηρεσιών ασφαλείας υπό μια Αρχή προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών ασφαλείας με την υπαγωγή σε αυτό της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΥΠ, της Πολιτικής Προστασίας και πλέον του νέου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο θα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου. Ο πρώτος λοιπόν στόχος του Νομοσχεδίου είναι η ανάθεση στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ καθηκόντων αστυνόμευσης και ασφάλειας, αλλά και της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας, με την απαλλαγή του από περιττές ενασχολήσεις. Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάθεση των διοικητικών καθηκόντων και της ουσιαστικής άσκησης αναπτυξιακής ναυτιλιακής πολιτικής στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας πολιτικοποιείται και ανασυγκροτείται ως ένα οικονομικό, αναπτυξιακό Υπουργείο. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μια στρέβλωση που υπήρχε στην ιδιάζουσα σχέση του εκάστοτε Υπουργείου Ναυτιλίας με το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ. Ο βασικός «κορμός» της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας που καθορίζει τη νέα φυσιογνωμία του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ, είναι ότι ο φορέας αποκτά για πρώτη φορά : Δικό του Αρχηγείο, δικό του Προϋπολογισμό, δικές του θεσμοθετημένες αρμοδιότητες.»
Επιγραμματικά ο κ. Μανωλάκης τόνισε τα εξής σημεία:
•    Το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ είχε αφεθεί στην τύχη του τα περασμένα χρόνια.
•    Αυτήν την πορεία ερχόμαστε να ανατρέψουμε τώρα.
•    Νέα δεδομένα θέτουν νέες προκλήσεις και αναζητούν νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπισή τους.
•    Χωρίς να διαγράφουμε την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά του, επαναθεμελιώνουμε το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ.
•    Με διαφάνεια και έλεγχο στη διαχείριση των κονδυλίων που του παρέχονται.
•    Με καλύτερη αξιοποίηση του στελεχιακού του δυναμικού, αξιοκρατία στις προσλήψεις και ενεργοποίηση των μέσων και των υποδομών του.
•    Με επαναφορά του συστήματος προσλήψεων λιμενοφυλάκων και υπαξιωματικών με μόρια, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς εξετάσεων που είχε εφαρμόσει η Ν.Δ. και είχε επικριθεί ως διαβλητό.
•    Με περιορισμό της γραφειοκρατίας και ευέλικτες διαδικασίες.
•    Το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ αποκτά διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια, με ενισχυμένη αποκεντρωτική δράση και δομή.
•    Το νέο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ με σύμμαχο τη FRONTEX θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης στη θάλασσα και τα λιμάνια της χώρας και θα καταστεί παράδειγμα προς μίμηση και υπερηφάνειας για τους Έλληνες.