23 Φεβ 2011

Οι Ναζί γύριζαν ταινίες 3D από το 1936


 Μπορεί ο James Cameron και οι εξειδικευμένοι βοηθοί του να δημιούργησαν την επιτομή της τεχνολογίας 3D του 21ου αιώνα, αλλά όπως φαίνεται, την αρχή έκανε το ναζιστικό καθεστώς.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης, Philippe Mora, υποστηρίζει πως ανακάλυψε δύο... 30λεπτες ταινίες 3D, τις οποίες γύρισαν οι προπαγανδιστές του Τρίτου Ράιχ το 1936, δεκαέξι ολόκληρα χρόνια προτού το 3D κάνει την εμφάνισή του στις ΗΠΑ.

Η πρώτη ταινία, με τίτλο «Τόσο Αληθινό που Μπορείς να το Πιάσεις», δείχνει στερεοσκοπικά λουκάνικα να ψήνονται στη σχάρα, ενώ η δεύτερη, «Έξι Κορίτσια το Σαββατοκύριακο», παρουσιάζει ηθοποιούς που, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν αστέρια της κορυφαίας ναζιστικής εταιρείας παραγωγής, της Universum Film.

«Οι ποιότητα των ταινιών είναι φανταστική», λέει ο Mora. «Οι Ναζί είχαν εμμονή στο να καταγράφουν τα πάντα και να ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια. Κάπως έτσι πήραν τον έλεγχο της χώρας και του λαού».

Ο Mora ανακάλυψε τα φιλμ ενώ έκανε έρευνα για ένα νέο ντοκιμαντέρ, το οποίο ασχολείται με το πως οι Ναζί χρησιμοποίησαν τον κινηματογράφο, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να κατευθύνουν το γερμανικό λαό.

Οι στερεοσκοπικές ταινίες δεν έφτασαν στο Hollywood μέχρι το 1953, και την ταινία του André de Toth, «House of Wax» στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Vincent Price. Σύμφωνα λοιπόν με τον Mora, η ύπαρξη των ναζιστικών ταινιών 3D, επιβεβαιώνει ότι οι Γερμανοί ήταν δεκαετίες μπροστά.

«Γυρίστηκαν από κάποια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής για λογαριασμό του υπουργείου Προπαγάνδας του Γκέμπελς. Αποκαλούνταν «ταινίες χώρου» και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που κανείς δε συνειδητοποίησε μέχρι σήμερα ότι ήταν σε 3D», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr