14 Ιαν 2011

Μεγάλη κοινωνική ένταση βλέπουν οι Έλληνες


Ο φόβος για επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις, η χαμηλή αυτοπεποίθηση των πολιτών, η αποδυνάμωση της εικόνας του πρωθυπουργού και η παγίωση της απαξίωσης των κομμάτων, είναι τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου...
Βαρόμετρου για το 2011 της Public Issue για το ΣΚΑΪ.

 Αναλυτικότερα, το 67% των ερωτηθέντων
εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, ενώ το υψηλό 84% προβλέπει ότι θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις.

 Εξαιρετικά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά ικανοποίησης των δύο κομμάτων
: Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για την αντιπολίτευση. Το 63% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ είναι κατάλληλες για τη χώρα.

 Αποδυναμωμένη εμφανίζεται και η εικόνα του πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 33 θετικές γνώμες (47 το Δεκέμβριο του 2010), ενώ αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει μόλις 3 θετικές γνώμες (37 έναντι 34 τον περασμένο Δεκέμβριο).

 Αναφορικά με τη γνώμη για τη μορφή της κυβέρνησης, το 21% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση, το 16% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, 12% αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, 7% συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, 5% Αυτοδύναμη ΝΔ, 3% συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ και τέλος 2% τεχνοκρατών – ειδικών.

 Τέλος, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 38,5% και ακολουθούν: ΝΔ 30,5%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%