14 Ιαν 2011

Υπουργείο Οικονομικών: Στο στόχαστρο οι καταθέσεις και τα ακίνητα που οι φορολογούμενοι διατηρούν στο εξωτερικό


Σημαντικές αλλαγές παρουσιάζει το νέο έντυπο (Ε1) φορολογίας εισοδήματος 2011 που πρόκειται το επόμενο διάστημα να τυπωθεί και να σταλεί σε περίπου 5.600.000 φορολογούμενους και νοικοκυριά. Για πρώτη φορά στο νέο έντυπο Ε1 του 2011, η εφορία ρωτά τους φορολογούμενους αν... διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό.

Ο λόγος προφανής: Μετά τις σημαντικές «διαρροές» κεφαλαίων στο εξωτερικό το υπουργείο Οικονομικών κάνει σαφείς τις προθέσεις του, ότι όσοι έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ή έχουν αγοράσει ακίνητα στην αλλοδαπή, κάποια στιγμή ενδεχομένως να ελεγχθούν.

Μάλιστα στο σχετικό κωδικό που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του Εντύπου Ε1 και συγκεκριμένα στον πίνακα 2, ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει μονολεκτικά με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν διαθέτει καταθέσεις ή ακίνητα στο εξωτερικό.

Επίσης στον ίδιο πίνακα προστέθηκαν νέοι κωδικοί, όπως για παράδειγμα αυτός στον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν «ναι», όσοι επαγγελματίες υπέπεσαν μέσα στο 2010 σε κάποια φορολογική παράβαση. Η θετική απάντηση θα οδηγήσει αυτόματα σε απώλεια του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Εξίσου σημαντικές αλλαγές έχουν στον πίνακα με τα νέα τεκμήρια, ενώ στον πίνακα 7 (ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο) στον κωδικό 049 με τίτλο «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών άρθρο 1 ν. 3842/2010» θα αναγραφούν το συνολικό ποσό των αποδείξεων που αφορούν δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα το έτος 2010, για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών.