20 Ιαν 2011

Νέο ΕΣΥ με «συνταγή» ανατροπών


Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει ο ενιαίος φορέας για την παροχή υπηρεσιών Υγείας στα μεγαλύτερα Ταμεία με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο... αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας στους εν ενεργεία ασφαλισμένους, συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. 
Από την έναρξη λειτουργίας του, θεσπίζεται εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εισφορά 2,55% των συνταξιούχων του Δημοσίου αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 κατά 0,7% και από την 1η Ιανουαρίου 2013 κατά 0,75% και διαμορφώνεται τελικά σε 4%. Στις περιπτώσεις των Ταμείων που η εισφορά είναι μικρότερη, διαμορφώνεται στο 4% από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Το ΙΚΑ εκχωρεί στο ΕΣΥ και τις νοσοκομειακές του μονάδες.


Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις για τις προμήθειες των νοσοκομείων και προβλέπει ότι μπορούν να ανατίθενται σε φορέα εκτός ΕΣΥ. Η επιλογή του θα γίνεται με διεθνή διαγωνισμό και η αμοιβή του κυμαίνεται από 5% έως 25% του ποσού που θα εξοικονομηθεί.

Την ευθύνη των διαγωνισμών έχει η Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών (ΣΕΠ), η οποία εγκρίνει το συνολικό πρόγραμμα προμηθειών και το κοινοποιεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι προμηθευτές του ΕΣΥ θα μπορούν να εξοφλούνται απευθείας από τράπεζες. Η σχετική διαδικασία εφαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από σύμβαση μεταξύ της αρχής που έχει διενεργήσει τον διαγωνισμό και των τραπεζών. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των τραπεζών.
Οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση είναι οι εξής: Το αντικείμενο της σύμβασης να περιλαμβάνεται στο συνολικό πρόγραμμα προμηθειών και υπηρεσιών. Το ποσό του δανείου να μην υπερβαίνει το 70% του ποσού της προϋπολογισθείσης δαπάνης.


Οι προδιαγραφές των προμηθειών διαμορφώνονται από ειδική επιτροπή, η οποία είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας και αποτελείται από πρόεδρο, αντιπρόεδρο και τρία μέλη.