20 Ιαν 2011

Κατέληξαν σε πορίσματα -Σε ποιους αποδίδουν ευθύνες τα κόμματα για την υπόθεση της Siemens


Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών προτείνουν τα κόμματα που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, υιοθετώντας όμως διαφορετικές πορισματικές θέσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και, εντέλει, καταλήγουν σε διαφορετικά ονόματα. 
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ..περαιτέρω διερεύνηση για 5 πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε επτά «πράσινα» στελέχη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, και δεν έχει αναφορά σε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς.

Τα ονόματα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:

* Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

* Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

* Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΝΔ προτείνει η εξέταση να αφορά στον Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, καθώς και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών», αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις».

Στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ υπήρχε επί μακρόν και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιουγκ, αλλά απεσύρθη τελικώς. Επίσης ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Αν. Νεράτζης και η κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, διαφώνησαν με τις αναφορές του κόμματός τους στον κ. Βερελή.
Διαφορετικές προσεγγίσεις

Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε 5 πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ των οποίων ο Ακης Τσοχατζόπουλος- και 7 πρώην υπουργούς της ΝΔ για τις διάφορες πτυχές της υπόθεσης (ΟΣΕ, ΟΤΕ, C4I, εξοπλιστικά κ.λπ.)

Κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η μακρά λίστα ονομάτων προτείνεται ώστε «να μη μείνει σκιά στο δημόσιο βίο». Οι ίδιοι δήλωναν ότι «έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και κατεύθυνση, ούτε υπήρξε καμία συναλλαγή και ‘αλισβερίσι’».

Η ΝΔ, από την πλευρά της, δεν κάνει διαχωρισμούς κατά τομείς έρευνας και κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο». Στα ονόματα που προτείνει δεν περιλαμβάνονται «γαλάζιοι» πρώην υπουργοί, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν ευθύνες, αλλά σημειώνουν ότι η ΝΔ «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών».


Άλλο κύριο χαρακτηριστικό του πορίσματος της ΝΔ είναι ότι αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Οι ίδιοι θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίστηκε από τη Siemens».

Το ΚΚΕ, με δήλωση του βουλευτή Θανάση Παφίλη, κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σκάνδαλο, για πολιτικές ευθύνες όλων όσοι χειρίστηκαν από κυβερνητικές θέσεις τις συμβάσεις της Siemens και ζητά να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη σύναψη και στον χειρισμό των συμβάσεων.
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής τάσσεται στο δικό του πόρισμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Δηλώνει ωστόσο απαισιόδοξος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ επιτίθεται στα δύο κόμματα εξουσίας κατηγορώντας τα για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, επιφυλασσόμενος να πει τη γνώμη του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα επόμενα βήματα

Χαρακτηριστικό του ογκώδους πορίσματος που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες», με παρέμβαση του προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».

Με την κατάθεση του πορίσματος, κλείνει ένας κύκλος ερευνών και ανακρίσεων ένδεκα μηνών, με την υιοθέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ