2 Δεκ 2010

Eπιχειρησιακές συμβάσεις: Μειώσεις ως 12% σε μισθούς για 2 χρόνια


 Υπό την κρίση της τρόικας τίθεται πλέον η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι κατέληξαν χθες σε συμφωνία για απόκλιση αμοιβών έως 12% στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και για χρονικό διάστημα που..... 
δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη.

Η συμφωνία αυτή θα τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπόψη της τρόικας και εφόσον λάβει την έγκριση θα προχωρήσει τις επόμενες ημερες στην διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.

Μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η «ισοπεδωτική» ρύθμιση που ζητούσε η τρόικα για γενική υπερίσχυση των επιχειρησικαών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Τρία είναι τα σημεία της συμφωνίας και προβλέπουν:
-απόκλιση των αμοιβών των επιχειρησιακών συμβάσεων έως 12% από τις κλαδικές συμβάσεις, -χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα συν ένα έτη χωρίς απολύσεις και -διαπραγμάτευση είτε από το εργοστασιακό σωματείο, είτε από το κλαδικό αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο

Η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών, δηλαδή από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line