2 Δεκ 2010

Βήματα προσέγγισης


 Μικρά βήματα παραπλήσιων θέσεων έγιναν τις τελευταίες ημέρες από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ., σε μια περίοδο που συζητιέται έντονα το θέμα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο πρώτος έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη στο....

συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τάχθηκε υπέρ:



1.  Της συνταγματικής αναθεώρησης, θέμα που έχει θέσει και ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εσωκομματική διαδικασία πριν από μερικές ημέρες. Ο κ. Παπανδρέου ενέταξε το θέμα αυτό στην επιδίωξη, όπως είπε, της κυβέρνησης να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα λέγοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο διαβούλευσης χωρίς να έχει αντίρρηση και για συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι και με το ισχύον Σύνταγμα μπορούν να γίνουν πολλές μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Υπενθυμίζουμε ότι θέμα συνταγματικής αναθεώρησης δεν μπορεί να ανοίξει επισήμως πριν από το 2013, αφού τότε θα έχουν περάσει πέντε χρονια από την τελευταία, που έγινε το 2008.


2.  Της υπογραφής ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των εταίρων, το οποίο θα περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Υπέρ της υπογραφής ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων-επιχειρηματίες και εργαζόμενοι- που θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις αλλά και την αποτροπή των απολύσεων των εργαζομένων τάχθηκε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, σε παρεμβάσεις του το τελευταίο τριήμερο (σε συνομιλία που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Αφρικής-Ε.Ε., στην Τρίπολη της Λιβύης και με την ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο προχθές), υποστήριξε ότι η δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από την τρόικα «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι «επιβράβευση των προσπαθειών που κάνει η χώρα για την έξοδο από την κρίση, θα διευκολύνει το δανεισμό της και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή και αναλυτική αναφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το 2011 (ενιαίο μισθολόγιο, αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και άλλων ΔΕΚΟ, εκλογικός νόμος, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μέρα, νέος αναπτυξιακός επενδυτικός νόμος κ.ά.). Προεξόφλησε ότι αυτές «δεν θα περάσουν εύκολα από τις Συμπληγάδες της συντήρησης του κατεστημένου και κάποιων συντεχνιών ή βολεμένων», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ:  enet.gr