5 Δεκ 2010

«Η οικονομία νοσεί, να τη βοηθήσουμε να πεθάνει»


«Η σιωπή είναι θηρίο, θηρίο ευγενικό, κοιμάται μέσα στο ψυγείο και ακούω το ροχαλητό...» Γιάννης Αγγελάκας

«580 ευρώ ρε μπάσταρδοι;» Η ερώτηση του αγνώστου, που χάλασε τη μόστρα πολυτελούς καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, μάλλον δεν θα απαντηθεί από αυτούς που θα έπρεπε. Θα στρέψει.... 
όμως εκεί τα βλέμματα πολλών, που ίσως να αναρωτηθούν το ίδιο. Κι άλλων, που θα συμφωνήσουν συγκαταβατικά, με την αγανάκτηση ενός ανθρώπου από τη γενιά των 580 ευρώ...

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μία σιωπηλή κοινωνική και πολιτική αντίδραση εκφράζεται με τα συνθήματα στους τοίχους της πόλης. Πάντοτε ευθύβολα, τα συνθήματα που γράφονται στην εποχή του ΔΝΤ, είναι άλλοτε σαρκαστικά, «η οικονομία νοσεί, να τη βοηθήσουμε να πεθάνει», «να ζήσει η τρόικα σας», «τώρα που είναι τζάμπα, αγάπα, γιατί μετά θα κοστίζει κι αυτό», «μαύρα βαρέα και ανθυγεινά, δεν είναι τα επαγγέλματα, είναι τα αφεντικά».

Αλλοτε απειλητικά, εκφράζουν απελπισμένη οργή και μίσος. «Φάτε τους πλούσιους», διαβάσαμε στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μία ακραία παραίνεση, που βρήκαμε και σε άλλο σημείο, αυτή τη φορά στα αγγλικά, «eat the rich».

«Για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να θυσιάσουμε τα αφεντικά», γράφτηκε σε κάποιον από τους τοίχους του εμπορικού τριγώνου, στο οποίο διαβάσαμε τα περισσότερα συνθήματα. Μάλλον όχι τυχαία.

«Νέοι φόροι, νέα μέτρα, πέτα και καμία πέτρα», προτρέπει κάποιος άλλος σε μια πάροδο της Αιόλου, ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν πλήρη αντιστροφή των όρων του παιχνιδιού:

«Να γίνουμε η κρίση τους»
, ή ακόμη καλύτερα, «Τα χρήματα στον κόσμο», με στόχο πάντα, βέβαια, «Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο».

Να είναι άραγε τα συνθήματα στους τοίχους το εύφλεκτο υλικό σε μία προδιαγεγραμμένη πυροδότηση; Διά παν ενδεχόμενο, πάντως, πολλά εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Τα συνθήματα που γράφτηκαν την περασμένη Τρίτη από φοιτητές, την επομένη δεν υπήρχαν. Μάλλον περίεργος ο υπερβάλλων ζήλος της πολιτείας για καθαριότητα, όταν την ίδια περίοδο όλο το κέντρο ζέχνει από βουνά σκουπιδιών στο κέντρο.

Την ίδια πάστρα διακρίναμε και έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, που βάφτηκαν με τα ενοχλητικά συνθήματα. Μόλις που καταφέραμε να διακρίνουμε σε υποκατάστημα της Εμπορικής στην Κλαυθμώνος μέρος του συνθήματος που έλεγε, «η τρόικα δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις. Ραντεβού στα οδοφράγματα».
Και πιο κάτω σε άλλο υποκατάστημα άλλης τράπεζας, το προσφάτως σβησμένο σύνθημα, αντικαταστάθηκε γρήγορα με το οργισμένο: «Φτωχοί στα όπλα».
Λίγα μέτρα πιο πέρα, διαβάζουμε ένα μεγάλο «Οχι στο μισθό της μαθητείας».
Μερικά τετράγωνα πιο κάτω, η ρίμα του συνθήματος «Εσείς με ΔΝΤ, εμείς με ΤΝΤ», προκαλεί ελαφρύ μειδίαμα σε κάποιους περαστικούς.

Μένει να δούμε, για πόσο ακόμη θα μπορούμε να χαμογελάμε με το σιωπηλό ουρλιαχτό των ανθρώπων, που αισθάνονται ότι ζουν σε ένα αβέβαιο παρόν και οδεύουν σ' ένα τρομακτικό μέλλον.

ΠΗΓΗ: enet.gr