5 Δεκ 2010

Π. Τατούλης: Θα Κάνουμε την Πελοπόννησο πιλοτικό παράδειγμα εξόδου από την Κρίση



Με καθυστέρηση μισής ώρας ο περιφερειάρχης , ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πέρασε την πόρτα του επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Συνοδευόταν από τους αντιπεριφερειάρχες κύριους Γιανακούρα και Δέδε ενώ στην αίθουσα τον ανέμεναν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας, οι πρόεδροι των εμπόρων Κορίνθου και Φιλλιατρών. ...

Ο πρόεδρος των ταξι Ναυπλίου , ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Αρκαδίας ,η γραμματέας των εμπόρων του Ναυπλίου , πλήθος φορέων από όλη την περιφέρεια . οι πρόεδροι των επιμελητηρίων ζήτησαν ουσιαστική στήριξη στο επιχειρείν ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κορινθίας έθεσε το ζήτημα της ανάδειξης του ισθμού , των ορεινών οδικών δικτύων Στυμφαλίας και Τρικάλων, την απαίτηση  για υποδομές αποχέτευσης κυρίως  καθώς και την αναγκαιότητα δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου .  ο αντιπεριφερειάρχης  Κορινθίας Γίωργος Δέδες στη δική του εισήγηση είπε:  «Συνέργια είναι  η μαγική λέξη.. Είχαμε την ευκαιρία τους προηγούμενους μήνες ν αναδείξουμε μια σειρά σημαντικών θεμάτων για επιχειρηματικότητα και καινοτομία . υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις, υπάρχουν υγιείς δυνάμεις και από εμάς υπάρχει στρατηγική, φιλοσοφία και αντίληψη όχι μόνο διάθεση  ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία και η Πελοπόννησος να γίνει πιλοτικό παράδειγμα εξόδου από την κρίση.»
                                                                                                                          
                                       
Οι στόχοι και… τα καρφιά προς  τις νομαρχίες!
Ο περιφερειάρχης στην εισήγηση του  έκανε λόγο για μια νέα εποχή η οποία θα βάλει τέλος στο κρατικοδίαιτο κράτος και στις παθογένειες του ,οι οποίες ουσιαστικά οδήγησαν τις επιχειρήσεις στην σημερινή οικονομική ύφεση .Ζήτησε και έλαβε τη δέσμευση της συνεργασίας, ενώ αναγνώρισε στα επιμελητήρια πως εδώ και χρόνια υλοποιούν αυτό που όλοι θα πρέπει να αποκτήσουν , την περιφερειακή συνείδηση . Αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα στο σχεδιο δράσης,είναι  οι λέξεις που χρησιμοποίησε από το βήμα ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος στην πορεία αυτής, αναφέρθηκε σε σημαντικότατα ζητήματα για την περιφέρεια και αφού «κάρφωσε» τις νομαρχίες οι οποίες, ως είπε, δεν προετοίμασαν το έδαφος με μελέτες σωστά  τα προηγούμενα χρόνια!

Οι προτεραιότητες 

-          Ανάπτυξη εγχώριας οικονομίας / στήριξη του πρωτογενούς τομέα / πιστοποίηση προϊόντων :  
-          Ανάδειξη του Ισθμού της Κορίνθου ως κύρια πύλη εισόδου στην περιφέρεια
-          Μεταφορά των υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια
-          Αξιοποίηση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-          Δημιουργία μαρινών και βιολογικών καθαρισμών για ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος
-          Ενίσχυση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και αγώνας για αεροδρόμιο στην Τρίπολη
-          Ένταξη οδικών αξόνων στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων Υποδομών και ΥΠΕΧΩΔΕ
-          Δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσουν επενδύσεις


Ο Περιφερειάρχης μιλώντας για την διαχείριση των απορριμμάτων έκανε λόγο για νέο πλούτο ενώ ανακοίνωσε πως το 18μηνο λύσης που έχει αναφερθεί από το συνδυασμό του μάλλον θα υλοποιηθεί . στον τομέα της ενέργειας σημείωσε πως η κατάληξη του αγωγού της Λιβύης στην Αρκαδία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία την οποίαν όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν . ήδη έχουν εγκριθεί επενδύσεις ύψους 350 εκ ευρώ!


Οι τομές

Ο Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε την αλλαγή στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων λέγοντας πως καταργούνται πια οι κλειστοί διαγωνισμοί και οι κλειστές προσφορές . Μίλησε με σκληρά λόγια για τον τρόπο εκτέλεσης έως σήμερα ,με τροποποιήσες , συμπληρωματικές μελέτες και αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού στο δεκαπλάσιο  και σημείωσε πως  η αρχή του ,θεσπίζει ήδη νέους κανόνες . Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Διεύθυνση Επενδύσεων η οποία θα είναι η μόνη που θα ασχολείται με τις αιτήσεις σχεδίων και η οποία θα πρέπει εντός 15 ημερών να απαντήσει θετικά ή αρνητικά ή να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία. Αν πρόκειται για συμπληρωματικά στοιχεία από την ημέρα που αυτά θα κατατεθούν ,τότε η Διεύθυνση θα πρέπει ν απαντά θετικά ή αρνητικά μέσα σε 13 ημέρες.

Η Βάση όλων των παραπάνω, είναι  η συνέργια και φυσικά η συμμετοχή των πολιτών . «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την κοινωνία, αλλά να πορευόμαστε μαζί της και να συνεργαζόμαστε μαζί της» κατέληξε ο περιφερειάρχης . Ακολούθησε διάλογος με τους φορείς , διάλογος ο οποίος θα συνεχιστεί, δεσμεύτηκε ο Πέτρος Τατούλης , είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά .