5 Δεκ 2010

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθηκε η παρουσίαση του βιβλιου του Μανώλη Γλέζου στο Βιβλιοπωλείο Μπιτσάκου


Με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθηκε στο Βιβλιοπωλείο Μπιτσάκου, στο Βραχάτι Κορινθίας ,η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου "Εθνική Αντίσταση"..Πολύς κόσμος έσπευσε να συναντήσει τον ζωντανό μύθο ,να τον ακούσει και να συνομιλήσει μαζί του. Κι εκείνος ακούραστος, απο τις 10 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, απαντούσε σε κάθε ερώτημα ,σε κάθε απορία των παρευρισκομένων..


"Ήρθατε εδώ ,όχι για να με δείτε ,ή για  να συναντήσετε τους εκλεκτούς ομιλιτές που παρουσίασαν το βιβλίο μου  ..Ήρθατε εδώ ,όχι γιατί θέλετε να βοηθήσετε το βιβλιοπωλείο ..Ήρθατε εδώ ,γιατί η φλόγα καίει μέσα σας !"είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο. Ο Μανώλης Γλέζος ,με λόγο πύρινο ,μίλησε για το βιβλίο του ,για την Εθνική Αντίσταση που πολλοί στην πορεία προσπάθησαν υπογείως να υποτιμήσουν ..Ο άνθρωπος -σύμβολο,που απεχθάνεται τους σωτήρες ,τους φωστήρες ,τους αρχηγούς που υποτίθεται γράφουν ιστορία,εξεδήλωσε την ακλόνιτη πίστη του  στον ίδιο τον λαό ,τον πρωταγωνιστή των γεγονότων ,τον διαμορφωτή των γεγονότων ..Χωρίς τον λαό τίποτε δεν κατορθώνεται ,δεν κατακτιέται ..
Η σημερινή οικονομική κρίση δεν φοβίζει τον Μανώλη Γλέζο ..Πολλές φορές ,σήμερα ,υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των Νεοελλήνων ..Στο ερώτημα  πώς, κατά την γνώμη του, η χώρα θα βγει απο αυτή την στενωπό ,η απάντηση του Μανώλη Γλέζου ήταν καταλυτική..Όταν ο λαός πιστέψει στις δυνάμεις του και στον εαυτό του!
 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σε δύο ογκώδεις τόμους 1300 περίπου σελίδων ο Μανώλης Γλέζος παραθέτει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945, όπως ο ίδιος την έζησε με προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, στηριζόμενος σε μια ανεξάντλητη πηγή στοιχείων. Ένα βιβλίο που διαφέρει από εκείνα της ιστορίας, και μέσα από εξονυχιστική μελέτη καταγράφει την εξαετή ιστορία του τόπου καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον ελληνικό λαό. «Προτιμώ να δημιουργώ ιστορία, παρά να γράφω ιστορία, να συμμετέχω δηλαδή στα δρώμενα παρά να τα καταγράφω. Όπως πολλοί με ρωτάνε, Μανώλη, δεν θα γράψεις τα απομνημονεύματά σου, λέω όταν γεράσω θα τα γράψω. Δεν είχα  σκοπό να γράψω, αναγκάστηκα να το κάνω γιατί μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης άρχισε μια ύπουλη προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η Εθνική Αντίσταση και ‘γω έχω αγανακτήσει. Το μεγάλο βιβλίο, ο 16ος τόμος της  ιστορίας γράφει, ότι το πρώτο διάστημα τα αισθήματα του ελληνικού λαού ήταν φιλογερμανικά και παραθέτω 31 περιπτώσεις, όπου χωρίς όπλα ο λαός δείχνει την αντίσταση του απέναντι στον κατακτητή. Όταν κλείνει ερμητικά τα παράθυρα σε κάθε πόλη που περνούσε και έμπαινε μέσα ο Γερμανός, η υποδοχή ήταν τα κλειστά παράθυρα. Δεν σε δεχόμαστε, δεν σε θέλουμε μέχρι και πιτσιρίκια έδειχναν την αντίσταση, δίδοντας ψευδείς πληροφορίες. Εμείς οι φοιτητές καταστρέψαμε τους οδοδείκτες που είχαν βάλει για να προσανατολίζονται οι Γερμανοί. Τα πιτσιρίκια γελάνε για το κακό των Γερμανών και εκείνοι νόμιζαν ότι χαίρονταν που τους έβλεπαν. Και τότε οι Γερμανοί τα ρώτησαν προς τα πού είναι το Τατόι και εκείνα τους έδειξαν τον Πειραιά. Από ποιον πήραν εντολή τα παιδιά να ενεργήσουν έτσι; Αυτόβουλα τα πιτσιρίκια συμπεριφέρθηκαν» είπε με γλαφυρό ύφος ο κ. Γλέζος.