13 Δεκ 2010

Μεγάλος ασθενής η Υγεία


«Δυστυχώς, στην πράξη τα περισσότερα ιατρικά συνέδρια, έχουν εκτραπεί από τον παραδοσιακό τους στόχο, που είναι η διάδοση και η αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης, και έχουν μεταβληθεί σε πανηγυριώτικες εκδηλώσεις, που στοχεύουν στο... 

να αυξήσουν τη συνταγογράφηση ιατρο-βιολογικών προϊόντων. 


Ακόμη και διεθνή συνέδρια συνιστούν, πλέον, "φολκλορικό" ιατρικό τουρισμό. Επίσης, ελάχιστοι από όσους γιατρούς εγγράφονται, παρακολουθούν επαρκώς τις συναντήσεις των συνεδρίων».

Δεν μασά τα λόγια του ο καρδιολόγος, συνθέτης και συγγραφέας Θανάσης Δρίτσας στο νέο του βιβλίο «Η ασθένεια της υγείας», εκδόσεις Παπαζήση.

Η έκδοση περιέχει μια επιλογή από επίκαιρα άρθρα και κείμενα του συγγραφέα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα την τελευταία πενταετία.
 
Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρόσφατο σκάνδαλο της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1), όπως και σε ζητήματα συστηματικής χορήγησης φαρμάκων σε κλινικά υγιείς πληθυσμούς.

«Τα διογκούμενα οικονομικά συμφέροντα, έχουν μετατρέψει τον ασθενή σε αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης και έχουν τροποποιήσει τον χαρακτήρα της περίθαλψης από ασθενο-κεντρικό σε ιατρο-κεντρικό, αλλά οπωσδήποτε όχι ανθρωποκεντρικό», σημειώνει ο Θανάσης Δρίτσας.

«Δυστυχώς, η ιατρική επιστήμη έχει πλέον συνδεθεί απόλυτα με την κοινωνία της αγοράς φαρμακευτικών προιόντων και έχουν ιατροποιηθεί στην εποχή μας φυσιολογικές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γέννηση, η εγκυμοσύνη και ο θάνατος.

Ο μεγάλος, λοιπόν, ασθενής είναι η ίδια η Υγεία και απαιτείται στο μέλλον επανακαθορισμός προτεραιοτήτων με σοβαρό δεδομένο και την τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας».

ΠΗΓΗ: enet.gr