13 Δεκ 2010

Ρήγμα στη ΝΔ για τη συναίνεση

Με διχασμένη την ηγετική του ομάδα, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της συναίνεσης, προσέρχεται αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με τα μηνύματα που έστειλε τις τελευταίες 48 ώρες στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να απαντήσει θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού για συνεννόηση, αλλά αντίθετα θα δηλώσει ξεκάθαρα, τόσο μετά τη συνάντηση όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ....του προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι αυτήν την ώρα «συναίνεση ίσον συνενοχή».

Ωστόσο, με αυτήν την άποψη διαφωνεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος χθες με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς της ηγεσίας της ΝΔ. Συγκεκριμένα, αφού χαρακτήρισε «αναγκαία την εθνική συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε τρία, τέσσερα βασικά σημεία», πρόσθεσε: «Θα μπορούσε ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντώνται τακτικά, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ατζέντα και να συζητούν για τα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα».

Ο κ. Σαμαράς πάντως, παρά τη διαφωνία αυτή που εκφράζεται από τον κ. Αβραμόπουλο και όχι μόνο, φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπογραμμίσει και πάλι ότι διαφωνεί ριζικά με το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται, θα απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και θα τονίσει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Στίγμα
Με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση θα δώσει και το στίγμα των προθέσεων που θα ακολουθήσει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κλιμακώσει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι βασικός αντίπαλος του κ. Σαμαρά είναι η εικόνα του κ. Παπανδρέου, που -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Public Issue» (εφημ. «Καθημερινή»)- δείχνει ότι παραμένει εξαιρετικά πιο ισχυρή από εκείνη του προέδρου της ΝΔ. Επίσης, η τακτική της πόλωσης που έχει υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο και την αποδυνάμωση των άλλων κομμάτων της Κεντροδεξιάς, που εμφανίζονται πιο θετικά ως προς το θέμα της εθνικής συνεννόησης.

Τις θέσεις του για την οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Χθες, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι γνώμες, οι απόψεις των μελών του επιμελητηρίου και η δυνατότητα για πραγματικά χρήσιμες συμβουλές -θα το πω, όπως το αισθάνομαι, της πιάτσας-, να μπορούν να φτάνουν, κάθε φορά, στα αυτιά της εκάστοτε κυβέρνησης».

    * Αντ. Σαμαράς
      Στήριξη δίνουμε σε ό,τι θετικό γίνεται. Αλλά όταν μου ζητείται να στηρίξουμε μία λανθασμένη πολιτική, ουσιαστικά μου ζητούν να γίνω συνένοχος σε ένα αδιέξοδο. Τέτοια συνενοχή δεν πρόκειται να τη δεχτώ
    * Δημ. Αβραμόπουλος
      Θα μπορούσε ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντώνται τακτικά, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ατζέντα και να συζητούν για τα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα

Πηγή :Το εθνος