26 Δεκ 2010
Οδηγία Μπόλκεσταϊν: Υπηρεσίες χωρίς περιορισμούς
Βενζίνη από σούπερ μάρκετ, αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ιδιωτικά κολέγια, αλλοδαπούς πωλητές λαϊκών αγορών και τεχνικούς από την Πολωνία ή την Βουλγαρία φέρνει μαζί της η υλοποίηση της οδηγίας απελευθέρωσης....
των υπηρεσιών (γνωστή και ως οδηγία Μπόλκεσταϊν), η οποία υλοποιείται λόγω Μνημονίου, έπειτα από μακρό χρόνο αναμονής.
Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους περιορισμούς που θα πρέπει να αρθούν, ώστε η εφαρμογή της οδηγίας να γίνει πράξη, είναι σαφής.
Η εφαρμογή της οδηγίας αναμένεται να ταράξει συθέμελα κυρίως τρείς τομείς:
το εμπόριο, την εκπαίδευση και τα τεχνικά επαγγέλματα.
Εμπόριο
Στον χώρο του εμπορίου έρχονται τα πάνω κάτω.
Μέχρι τώρα, τα πρατήρια υγρών καυσίμων (αυτά δηλαδή που πωλούν βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο) οχυρώνονταν πίσω από τους ποσοτικούς περιορισμούς του νομοθέτη, ο οποίος απαγόρευε την πώληση υγρών καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ.
Μεγαλύτερες αλλαγές προβλέπονται στο υπαίθριο εμπόριο. Στις λιανικές αγορές θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί που θέλουν τον κάτοχο άδειας πώλησης να είναι Ελληνας κάτοικος, να πουλά μόνο ένα είδος (μόνο φρούτα ή μόνο λαχανικά) σε μιά συγκεκριμένη τοποθεσία και ο κάθε πωλητής να έχει μόνο μία άδεια πώλησης. Συνεπώς, οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα μπορούν να είναι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ ή επιχειρήσεις που θα κατέχουν περισσότερες από μία άδειες και να πωλούν μόνο σε μία περιοχή.
Στο πλανόδιο εμπόριο καταργούνται: ο περιορισμός ότι ο κάτοχος άδειας θα πρέπει να είναι Ελληνας, να ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και ο προμηθευτής του να είναι νομικό πρόσωπο, ο περιορισμός του αριθμού των αδειών που δίνονται κάθε χρόνο, καθώς και η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων.
Επίσης, αίρονται οι όποιοι γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί για το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής πώλησης σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Εκπαίδευση
Στον χώρο της εκπαίδευσης, η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών επιβάλλει την αναγνώριση των πτυχίων και κατ΄επέκταση αντίστοιχων επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων από ιδιωτικά κολέγια ή εργαστήρια ελευθέρων σπουδών τα οποία είναι συμβεβλημένα με ξένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κράτους-μέλους της ΕΕ. Αν, δηλαδή, ένα κολέγιο χορηγεί στην Ελλάδα πτυχίο, το οποίο αναγνωρίζεται ως πτυχίο κάποιου αγγλικού ή γερμανικού ή ιταλικού πανεπιστημίου, η πολιτεία θα πρέπει να θεωρεί τον τίτλο ισότιμο με τους τίτλους που χορηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Παράλληλα, στα φροντιστήρια ή τα κέντρα ξένων γλωσσών οι διδάσκοντες θα μπορούν να κάνουν μάθημα ακόμη και αν δεν έχουν άδεια εισόδου ή παραμονής στην Ελλάδα, φτάνει ο εργοδότης να χρησιμοποιήσει τον θεσμό της "απόσπασής" τους από αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο εξωτερικό.
Τεχνικά επαγγέλματα
Στα τεχνικά επαγγέλματα (οδηγοί, ηλεκτρολόγοι,υδραυλικοί), στα οποία έχει αρμοδιότητα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, είναι ξεκάθαρο ότι αίρονται οριστικά και αμετάκλητα περιορισμοί σχετικά:
- με την εθνικότητα (φτάνει βέβαια, να είναι κάτοικοι κρατών-μελών της ΕΕ)
- ποσοτικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί
- περιορισμοί που έχουν να κάνουν με τη νομική μορφή της επιχείρησης, υπό την οποία θα ασκήσουν στην Ελλάδα το επάγγελμά τους.