26 Δεκ 2010

Ενιαίο μισθολόγιο: Περικοπές 10% έως 30% στους μισθούς του Δημοσίου


"Μαχαίρι" στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς θα περικοπούν οι μικτές αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.600 ευρώ τον μήνα.

Σε όσους αμείβονται από 1.600 ευρώ και πάνω θα υπάρξει κλιμακωτή μείωση από.... 

10% μέχρι 30%, ενώ θα τεθεί οροφή για τους ανώτατους διοικητικούς υπαλλήλους, που δεν θα ξεπερνά τα 3.500 ευρώ τον μήνα.

Το βασικό σενάριο προβλέπει "ψαλίδισμα" ή και κατάργηση περίπου 40 επιδομάτων, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση στον βασικό μισθό άλλων και εξομοίωση με τον ιδιωτικό τομέα (προς τα κάτω) των αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους (θα διαμορφωθεί στα 740 ευρώ από 984 που λαμβάνουν σήμερα).

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, με το νέο μισθολόγιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν οι κραυγαλέες και προκλητικές διαφορές στους μισθούς μεταξύ υπουργείων και κατηγοριών υπαλλήλων και να επιτευχθεί ισότητα σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας να έχουν περίθπου τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο εργάζονται.

Ο στρατηγικός στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν βασικό μισθό που θα είναι ανάλογος με εκείνον του ιδιωτικού τομέα και τα μόνα επιδόματα που θα παίρνουν να είναι το οικογενειακό (δηλαδή συζύγου και τέκνων), το επίδομα θέσης και αυτό των πτυχίων.
Τα υπόλοιπα επιδόματα, όπως το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης, που λαμβάνουν σήμερα σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα ενσωματωθούν σταδιακά στον βασικό μισθό, ενώ τα δεκάδες ειδικά επιδόματα θα περικοπούν ή θα καταργηθούν.

Σήμερα, στον δημόσιο τομέα καταβάλλονται 52 επιδόματα σε 26 γενικές κατηγορίες υπαλλήλων, ανάλογα με τη θέση, την ειδικότητα και την περιοχή όπου υπηρετούν, ενώ υπάρχουν πρόσθετα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων εντός του ίδιου φορέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 12,1 δισ. ευρώ, αλλά ο βασικός μισθός ανέρχεται σε μόλις 6,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό των 5,2 δισ. ευρώ αφορά τα επιδόματα.
Ο δημοσιονομικός στόχος είναι να υπάρξουν οφέλη για τον Προϋπολογισμό, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με το πάγωμα των πρασλήψεων, η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου να μειωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί αναμένεται να ολοκληρώσει το πόρισμά της στα τέλη Ιανουαρίου 2011 και στη συνέχεια θα κληθούν οι εκπρόσωποι των φορέων του Δημοσίου σε διαβούλευση με την κυβέρνηση προκειμένου το νέο μισθολόγιο να γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόϊκας.

ΠΗΓΗ: realnews