16 Οκτ 2010

Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τις υψηλές δαπάνες της ΔΕΗ


  Παρά την υψηλή κερδοφορία της, που άγγιξε το 1 δισ. ευρώ το 2009 και τις αυξήσεις τιμολογίων κατά 32% την περίοδο 2005-2009, η ΔΕΗ αντί να εργάζεται για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της προχωρά σε νέες ανατιμήσεις που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές....
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», οι περισσότεροι ενεργειακοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ΔΕΗ στηρίζεται μόνο στα έσοδα από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων και έχει «ξεχάσει» τις οικονομίες κλίμακας που θα μπορούσε να κάνει (εννοείται χωρίς απολύσεις) ή τις επενδύσεις υποδομής που χρειάζεται για να θωρακιστεί, πέρα από τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι παρά τα κέρδη του 1 δισ. ευρώ το 2009, ούτε τώρα, που είναι η τελευταία ευκαιρία για προσαρμογή στον ανταγωνισμό που έρχεται, γίνεται μεθοδική προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, η οποία θα είναι σκληρή και δύσκολη, και όλα έχουν εναποτεθεί στις αυξήσεις των τιμολογίων.

«Κανείς δεν έχει σκεφθεί ότι η αναδιάρθρωση επιτυγχάνεται και προς τα κάτω, δηλαδή με μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ που τις χρειαζόμαστε τώρα με τις μεγάλες δυσκολίες;» δηλώνει μέλος της κυβέρνησης που δεν ανήκει στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις τελευταίες αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Περιμένουμε πολλά από τα θέματα που εκκρεμούν, όπως οι οικονομίες που μπορούν να γίνουν μέσα στην επιχείρηση και οι χρηματικές ποινές που περιμένουν τη ΔΕΗ λόγω λιγνίτη, να λυθούν μέσω του business plan,το οποίο πάντως δεν έχει έλθει ακόμη στο ΔΣ και δεν γνωρίζουμε πότε θα έλθει» δηλώνει στο «Βήμα» ο Π. Αλεξάκης , πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, ο οποίος σήμερα είναι ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκλεγμένος από τους μικρομετόχους.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθ.Ζερβός τάχθηκε στη Βουλή υπέρ της αύξησης των τιμολογίων, αφού από το 2013 η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πληρώνει τεράστια ποσά για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2), τα οποία θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-40%. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο ίδιος είχε προτείνει τα τιμολόγια να αυξάνονται γύρω στο 4%-5% ετησίως προκειμένου να μη γίνει απότομα τόσο μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 ευρώ σε 5,57 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, παρότι δεν αφορά ακόμη τους οικιακούς καταναλωτές, δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια προκειμένου να επιδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη. Με βάση τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ φαίνεται ότι υπάρχουν κατηγορίες τιμολογίων (όπως το εμπορικής χρήσης) που επιδοτούν άλλα. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν οι τεχνοκράτες μέσα στη ΡΑΕ αλλά και στον ΔΕΣΜΗΕ, ουδείς έχει ελέγξει αν το κόστος κάθε τιμολογίου είναι εύλογο ή υπερβολικό και πώς μπορεί να μειωθεί.

Μελέτη της Βooz Αllen η οποία είχε παραγγελθεί από την προηγούμενη διοίκηση (στοιχεία του 2007), σημειώνει ότι η ΔΕΗ σε σύγκριση με τη λειτουργία ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιβαρύνει την αποδοτικότητα στη λειτουργία της με κόστος που υπολογίστηκε στα 750 εκατ. ετησίως. Το κόστος αυτό δεν επιχειρήθηκε να μειωθεί, αλλά επιλέχθηκε να αυξηθούν τα τιμολόγια, με αποτέλεσμα τα οικιακά τιμολόγια να αυξηθούν κατά 24% μεσοσταθμικά μέσα σε μόλις 20 μήνες.

ΠΗΓΗ: TVXS.gr