28 Οκτ 2010
Σε βάρος της Ελλάδας προσφεύγει η Κομισιον για τον Ασωπό
Προειδοποιητική επιστολή απέστειλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής. Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε ,ανέφερε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνες Ποτότσνικ, απαντώντας...
σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η Κομισιόν έχει κινήσει νομική διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας για τη ρύπανση του Ασωπού.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22 Μαρτίου 2010.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε στην ερώτησή του την επιδημιολογική μελέτη, που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και το συμπέρασμα της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ο κ. Χουντής ζητούσε να μάθει για τα συμπεράσματα με βάση την έκθεση της Ελλάδας για το διάστημα 2005-2007, αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως εθνικό σημαντικό ρύπο και καλούσε την επιτροπή να πάρει μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών από το εξασθενές χρώμιο.
Παράλληλα, έπειτα από αίτημα του Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.
Το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους. Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομων χωματερών.
Η υπόθεση αφορά παράνομες χωματερές οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους.
Από με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, προκύπτει ότι εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr