15 Σεπ 2010

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

«Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» είναι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε εχτές Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας σε συνεργασία με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων
Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Βασίλης Αϊβαλής, διπλωματούχος μηχανολόγος-μηχανικός, υπεύθυνος Ενέργειας και Μεταποίησης στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος το οποίο αφορά υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές. Επίσης σε νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες καθώς και την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως βασικής επιλογής για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία, και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνες για την διαμόρφωση κτιρίων και χώρων, προμήθεια μηχανημάτων εξοπλισμού και λογισμικού (Δαπάνες ΑΠΕ μόνο για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις), αγορά τεχνογνωσίας, δαπάνες πρόσληψης και απασχόλησης πρόσθετου προσωπικού - εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και άλλες δαπάνες.

Επιχορήγηση 40% για το Ν. Κορινθίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" ενισχύονται έργα επένδυσης από 50.000 - 400.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος για το Νομό Κορινθίας είναι 40%.

Για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις

Ο κ. Αϊβαλής ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα: «Το πρόγραμμα αφορά τον οποιονδήποτε ασκεί μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και τον καθένα. Δηλαδή επιδοτεί επιχειρήσεις που ασκούν αυτή τη στιγμή μεταποιητική δραστηριότητα αλλά επιδοτεί και άτομα τα οποία θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της μεταποίησης.

Αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 50 άτομα και μέχρι 10 εκατομ. ευρώ τζίρο το χρόνο. Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι επιδοτεί και την απασχόληση προσωπικού, υπό την προϋπόθεση ότι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα σε μειονεκτική θέση δηλ. είναι πάνω από 50 ετών ή ζουν μόνα τους κι έχουν τη φροντίδα κάποιου άλλου.

Το πρόγραμμα δίνει την  δυνατότητα στον εκάστοτε επιχειρηματία, έχοντας υλοποιήσει το 50% του επενδυτικού του σχεδίου να πάρει το σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης δίνοντας μία εγγυητική επιστολή. Έτσι δηλαδή υπάρχει φάση του προγράμματος όπου έχει πάρει όλα τα χρήματα κι  έχει υλοποιήσει το 50%, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχει δώσει στον αντίστοιχο φορέα, στον ενδιάμεσο φορέα του υπουργείου μία εγγυητική επιστολή για το υπόλοιπο 50%».

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως 30/9/2010. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οδηγό του Προγράμματος, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται/ενημερώνονται από το Επιμελητήριο Κορινθίας Πληροφορίες: 2741024464  εσωτ: 920 Μαριάτζελα Πανούση

www.korinthiacc.