1 Ιουλ 2021

Εστιατόρια μεικτά και covid free: Πώς θα λειτουργούν - Η ειδική εφαρμογή, τα πρόστιμα


Τσουχτερά πρόστιμα
τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές θα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε "αμιγούς" και "μεικτής" λειτουργίας.

Το πλαίσιο λειτουργίας των covid free καταστημάτων..

θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει μέσα στα επόμενα 24ωρα με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος", ενδεχομένως και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για τον νέο τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ θα "επιστρατευτούν" καλλιτέχνες, αθλητές και άλλα γνωστά πρόσωπα για να προωθήσουν τον εμβολιασμό.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας ουσιαστικά θα ενεργοποιηθεί μετά τις 15 Ιουλίου. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν το κατάστημά του θα λειτουργήσει ως covid free ή ως μεικτό.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι "αμιγείς" χώροι θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους (άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες) αλλά και όσους έχουν νοσήσει το πολύ μέχρι πριν από έξι μήνες. Το κίνητρο για τον επιχειρηματία θα είναι ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών.

Επίσης, στους covid free χώρους, ο πελάτης δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει πραγματοποιήσει rapid test σε αντίθεση με τους μεικτούς χώρους. Αυτό, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης, συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα καθώς το rapid test έχει κόστος κάτι που αποθαρρύνει την είσοδο του πελάτη σε μεικτό χώρο. Να σημειωθεί ότι στους μεικτούς χώρους δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με σελφ τεστ παρά μόνο για τα ανήλικα παιδιά.

Από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας θα αποφασίζει πως θα λειτουργήσει η επιχείρησή του, ο ίδιος θα έχει και την ευθύνη του ελέγχου εισόδου.


Στους covid free χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους διαθέτουν:

1. Πιστοποιητικό νόσησης (30 ημέρες μετά το θετικό τεστ με διάρκεια έως 180 ημέρες)


2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού


3. Self test ανήλικου


Αλλαγές στην εστίαση για μεικτούς και αμιγείς χώρους - Με ηλεκτρονική εφαρμογή ο έλεγχος εισόδου

Δράση θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε αυτά τα δικαιολογητικά να είναι εύκολα προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του κινητού τηλεφώνου οπότε να διευκολύνεται και η διαδικασία της εισόδου. Την τήρηση του μέτρου θα ελέγχει η αστυνομία αλλά και τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα δε πρόστιμα σχεδιάζεται να είναι πολύ τσουχτερά και θα αφορούν τόσο στην επιχείρηση όσο και στον πελάτη. Γιατί στον πελάτη; Διότι ένας ανεμβολίαστος που θα βρεθεί σε κατάστημα covid free δεν θα μπορεί να το έχει κάνει κατά λάθος. Το διπλό πρόστιμο -και σε πελάτη και σε επιχείρηση- εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της συμμόρφωσης.


Πώς θα κάνει την επιλογή ο επιχειρηματίας; Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνονται οι αμιγείς ή οι μεικτές χρήσεις των καταστημάτων. Δεδομένου ότι πλέον είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες γεωεντοπισμού, πολύ σύντομα θα δούμε και ψηφιακούς χάρτες με καταστήματα covid free.


Αγώνας δρόμου κυβέρνησης και ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα: Πλήρως εμβολιασμένο το 44% των ενηλίκων

Δηλαδή, ο καταναλωτής θα μπορεί να αναζητά από το κινητό του εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Εκτός από την δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναρτά και ταμπέλα έξω από την επιχείρηση. Η ταμπέλα θα σχεδιαστεί ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις ώστε το σήμα covid free να αποτυπωθεί στους καταναλωτές. Για το σκοπό αυτό, θα προγραμματιστεί και εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης.

Προφανώς, το όλο εγχείρημα, αν και θα ενεργοποιηθεί άμεσα, στοχεύει στο να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι από το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί και η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ θα αρχίσει να απειλεί και πάλι τη λειτουργία των επιχειρήσεων.