9 Ιουλ 2021

Γιατί άρχισε ξανά η εκλογολογία


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Σενάρια εκλογών το φθινόπωρο κυκλοφορούν ξανά, κυρίως από κέντρα της εκτός κυβέρνησης δεξιάς, παρά την προέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και ενώ στις Βρυξέλλες και στο...


Βερολίνο ούτε διανοούνται διπλές κάλπες στη χώρα μας.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Καραμανλή και δραστήριος στις διεργασίες για τη δημιουργία νέου κόμματος, επικαλέστηκε εσωτερική πληροφόρηση:

«Το έχω από 2 αξιόπιστες πηγές εντός : Στο Μαξίμου, μου λένε, συζητάνε εδώ και 3-4 μέρες για εκλογές μέχρι τον Οκτώβρη. Λετε; Αν θελει να θέσει τέρμα ο @kmitsotakis

στη φημολογία, αύριο κιόλας επαναλαμβάνει ξεκάθαρα ότι εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα το κάνει; Ο ίδιος όμως...».

Η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», την οποία διευθύνει ο βιογράφος του Κ. Καραμανλή δημοσιογράφος Μ. Κοττάκης, με σημερινό πρωτοσέλιδο υποστηρίζει, ότι η αναβολή της ψήφισης του ασφαλιστικού φέρνει εκλογές το φθινόπωρο. Με βάση αυτήν την ανάλυση, η πρώτη σύγκρουση της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για νομοσχέδιο σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου εντάσεων με την Κομισιόν και δέσμευσης της οικονομικής πολιτικής από αυστηρούς κανόνες.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ σε ιδιωτικές συνομιλίες τους εκφράζουν ανησυχία για την τουριστική δυναμική φέτος το καλοκαίρι. Οι προβλέψεις για τα έσοδα αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. Οροφή πλέον φαίνεται το 40% των εσόδων του 2019, ενώ μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα σενάρια.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό περί τα 6,3 δις ευρώ. Περισσότερα από το 2020, κατά πολύ λιγότερα από το στόχο που αρχικά είχε τεθεί.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για γρήγορη ανάκαμψη, είναι δύσκολο να εκπληρωθούν. Πολύ περισσότερο όταν ο έλεγχος στη διαχείριση της πανδημίας έχει χαθεί και στο χώρο της εστίασης βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, για το τι τους περιμένει αύριο και μεθαύριο.

Ακόμη και επικοινωνιακά, όπου λόγω της στήριξης των περισσότερων ΜΜΕ η κυβέρνηση έχει καλές επιδόσεις, υπάρχει δυσλειτουργία, με υπουργούς να «καπελώνονται» από συνεργάτες του πρωθυπουργού και να μαθαίνουν τα νέα που αφορούν τομείς της αρμοδιότητάς τους από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να καταγράφεται φθορά και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, δεν αρκεί για εφησυχασμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δυνατότητα ανασχηματισμού, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην κυβερνητική προσπάθεια, δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς είναι μπλεγμένο το εσωκομματικό κουβάρι στη ΝΔ, όπως αποδείχθηκε με την αναβολή της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό ενώ είναι γνωστό σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχει εκλογικό σχεδιασμό ούτε σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες.

Δέχεται, όμως, πιεστικές εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, από ανθρώπους που εμπιστεύεται και εκτιμά για την κρίση τους και που δεν πρόκειται να σταματήσουν να υπερασπίζονται τη γνώμη τους.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr