13 Ιουλ 2021

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν κάλπες


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η πανδημία εκρήγνυται εν μέσω θέρους, η εκτίναξη των κρουσμάτων απειλεί καίρια τα έσοδα από τον τουρισμό, και η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και σαρώνει οικονομικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς. Σε πρώτο επίπεδο, ακόμη κι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο στο μυαλό του για εκλογικό αιφνιδιασμό το...

φθινόπωρο, η υλοποίησή του εν μέσω υγειονομικής εκτροπής και ολοκληρωτικής αβεβαιότητας μοιάζει πια με ρώσικη ρουλέτα.

Παρά ταύτα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, να βλέπουν πρόωρες κάλπες – ή, τουλάχιστον, να δίνουν ισχυρές πιθανότητες για «αναγκαστική εκλογική απόδραση» της κυβέρνησης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, μετά τον Σεπτέμβριο. Εξ ου και οι τόνοι  της αντιπολίτευσης γίνονται όλο και πιο υψηλοί (προεκλογικοί), οι νομαρχιακές οργανώσεις τελούν, με οδηγία του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου, σε πλήρη ετοιμότητα και προγραμματίζουν πολιτικές εξορμήσεις για όλο το καλοκαίρι, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα περιοδειών με επόμενο σταθμό, μετά την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη.

Από την Θεσσαλονίκη, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε καθαρά, ότι μπαίνει και εκείνος στην πρώτη γραμμή της πόλωσης. Ηταν ιδιαίτερα σκληρός προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  κινήθηκε επίσης σε προεκλογικούς τόνους και (κατά μία ανάγνωση) σταμάτησε μισό βήμα, πριν ζητήσει ο ίδιος εκλογές. Το αίτημα για εκλογές, δε, αποτελεί ήδη κατατεθειμένη εισήγηση στο γραφείο του προέδρου και αρκετοί στην Κουμουνδούρου δεν θα εκπλαγούν, εάν το ακούσουν να τίθεται και δημόσια πια μετά το καλοκαίρι και εφόσον το επιτρέπει η υγειονομική κατάσταση.

Χθες στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας απλώς το υπονόησε, αλλά το υπονόησε με ένταση: «Θέλω να στείλω και να στείλουμε όλοι μαζί και στέλνετε κι εσείς με την παρουσία σας σήμερα εδώ, ένα σαφές μήνυμα: Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, για να αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη να διχάζει και να ρημάζει την ελληνική κοινωνία», είπε προσθέτοντας: «Και το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι: Ως εδώ! Φτάνει πια! Ως εδώ! Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε, να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα σε αυτό τον τόπο… Είναι καιρός πια, να εκφράσουμε αυτόν τον θυμό μας, την αγανάκτησή μας, είναι καιρός πια να θυμώσουμε. Ναι, βάλαμε πλάτη για να πάει η χώρα μπροστά, αλλά ως εδώ! Ως εδώ!».

Μια λογική εξήγηση γι αυτό το, δυνάμει εκλογικό, προσκλητήριο, ίσως, είναι, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο επιμένουν, πως δεν πρόκειται απλώς για εκστρατεία συσπείρωσης. Βλέπουν την κυβέρνηση «να εγκλωβίζεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε», θεωρούν, ότι το φθινόπωρο θα σφραγιστεί από σκληρές εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο με επακόλουθη κοινωνική αντίδραση και πιστεύουν, πως ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση: Πως οι επόμενοι μήνες θα είναι και η τελευταία της ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από την απλή αναλογική. Και, ταυτόχρονα, «να κάψει και το χαρτί της προοδευτικής κυβέρνησης», όπως λέει χαρακτηριστικά επιτελικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνοντας σε διπλές κάλπες με, επικοινωνιακό και δημοσκοπικό έστω, πλεονέκτημα.

Παράλληλα, επισημαίνουν και μια σειρά από κινήσεις και εξελίξεις, που θα μπορούσαν να υποκρύπτουν εκλογικό σχεδιασμό: Την νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της πανδημίας, το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το παράλληλο πάγωμα (προς διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών στην ΝΔ) της κύρωσης των τριών Μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και την «απενεργοποίηση» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – έστω κι εάν η τελευταία έγινε μετά το φρένο των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τούτων δοθέντων, το καλοκαίρι κηρύσσεται «πολιτικά ύποπτο» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα μπαίνει σε εκλογική ετοιμότητα. Η δε εκλογική τακτική έχει ήδη οριστεί στην βάση της «νίκης έστω και με μία ψήφο», το πολιτικό αίτημα είναι η «κοινωνική δικαιοσύνη» και ο στόχος η «προοδευτική κυβέρνηση».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr