13 Ιουλ 2021

Τρίτη δόση εμβολίου εξετάζει η Κομισιόν - Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιστήμονες


Κωνσταντίνος Λάππας

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο έγκρισης τρίτης δόσης για το εμβόλιο κατά της Covid-19 άφησε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Euractiv, παρά την επιφυλακτική στάση που δημοσίως εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ΕΜΑ. Είναι η διαρροή αυτή κλείσιμο του ματιού των Βρυξελλών προς την...

αμερικανο-γερμανική σύμπραξη των Pfizer & BioNTech, που ήδη πιέζουν στις ΗΠΑ για την έγκριση της τρίτης δόσης;

Το σίγουρο είναι, πως πρόκειται για διαρροή που έρχεται μετά τις τοποθετήσεις του ΠΟΥ αλλά και των αμερικάνικων οργανισμών FDA και CDC, με τις οποίες λένε, πως ακόμα και απέναντι στη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ η χορήγηση των δύο δόσεων παρέχει επαρκή προστασία, μεταθέτοντας τη συζήτηση περί τρίτης δόσης για το μέλλον.

Η πηγή της Κομισιόν είπε, λοιπόν, στο Euractiv, ότι το σενάριο να χρειαστεί τρίτη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι «ιδιαίτερα πιθανό» και μάλιστα δεν απέκλεισε μια τέτοια απόφαση, να παρθεί για την ΕΕ εντός του 2021, σε συνάρτηση με την πορεία των διαφόρων μεταλλάξεων του ιού. Στο ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού μέσου υπενθυμίζεται, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Pfizer για προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων μέχρι το 2023.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ισραήλ, την Κυριακή, ότι θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης σε ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Pfizer ανακοίνωσε, ότι για σήμερα Δευτέρα δρομολογεί συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους Υγείας των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει την πιθανότητα έγκρισης μιας τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της Covid-19. Την περασμένη εβδομάδα ο Δρ. Μίκαελ Ντόλστεν είχε πει στο Associated Press, ότι από τα πρώτα δεδομένα των μελετών για την τρίτη δόση προκύπτει εκτίναξη των αντισωμάτων πέντε με δέκα φορές μετά τη χορήγησή της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η αμερικανο-γερμανική σύμπραξη σημειώνεται, ότι η αποτελεσματικότητα του τωρινού εμβολίου μπορεί να μειώνεται ένα εξάμηνο μετά τη χορήγησή του και γι' αυτό, μπορεί να χρειάζεται ενισχυτική δόση ιδίως κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν η ανθρωπότητα χρειάζεται τώρα μια τέτοια ενίσχυση-έκρηξη αντισωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Την Κυριακή ο επικεφαλής για θέματα Υγείας στο Λευκό Οίκο Δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε, ότι είναι πολύ νωρίς για την κυβέρνηση να συστήσει μια επιπλέον δόση, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κάτι τέτοιο για το μέλλον. «Σεβόμαστε το έργο των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά το αμερικανικό κοινό θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του CDC και του FDA», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ. «Το μήνυμα είναι πολύ σαφές: το CDC και το FDA λένε ότι εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεστε ενισχυτική δόση».

Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και μια σειρά από επιστήμονες που αξιολογούν σημαντικότερο τον εμβολιασμό ανεμβολίαστων ανθρώπων, παρά την αύξηση των αντισωμάτων όσων ήδη έχουν αρκετά.

«Είναι υπέροχο να έχουμε μία ενισχυτική δόση, εγκεκριμένη για έκτακτη χρήση στο συρτάρι, έτοιμη για όποια στιγμή χρειαστεί. Αλλά δεν νομίζω ότι τη χρειαζόμαστε τώρα», δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλντ Γουίλιαμ Σάφνερ.

Πόσο χρειαζόμαστε μια τρίτη δόση του εμβολίου;

Σχέδια χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου φαίνεται να επεξεργάζεται και η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), όμως σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιοιατρικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Σίνα Κρούικσανκ, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε άρθρο της στον επιστημονικό και δημοσιογραφικό ιστότοπο theconversation.com η Κρούικσανκ υποστηρίζει, ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των αντισωμάτων κάθε εμβολιασμένου ή νοσήσαντα που δείχνει τη δυνατότητα επιτυχούς απόκρισης σε ενδεχόμενη νέα μόλυνση. Τα T και τα B λεμφοκύτταρα λειτουργούν επίσης υπέρ της προστασίας του οργανισμού, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό της ύπαρξης ανιχνεύσιμων αντισωμάτων.

«Τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο εμβολιασμός δουλεύει. Η ανοσία διαρκεί και μας προστατεύει εναντίον της Covid-19. Γιατί λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει τρίτη ενισχυτική δόση όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο; Έννοια μας θα έπρεπε να είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Σε πολλές χώρες με χαμηλά εισοδήματα μόνο το 1% των ενηλίκων έχουν λάβει έστω μία δόση», λέει η καθηγήτρια.

«Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη επιτρέπει στον ιό να κυριεύσει. Όταν μολύνει και αναπαράγεται σε πολλές χιλιάδες ανθρώπων, αυτό του δίνει την ευκαιρία να μεταλλαχθεί, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα στελέχη. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (όσες δηλαδή θεωρούνται επικίνδυνες) όλες προέκυψαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα εξάπλωσης του ιού», τονίζει η Κρουικσανκ για να στηρίξει τη θέση υπέρ του εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού και όχι τον επιπλέον εμβολιασμό των ήδη εμβολιασμένων, εφόσον αυτός δεν κρίνεται επιστημονικά απαραίτητος.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr