30 Ιουλ 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Ψηφίστηκε μόνο από ΝΔ με fast track διαδικασίες


Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών».


Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης της κατανομής των πόρων του Ταμείου, ώστε να υπάρξει διαχειριστική διαφάνεια.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας σε νέες βάσεις. Η κυβέρνηση το εργαλειοποιεί ερήμην και εναντίον της κοινωνίας, καθώς το αντιλαμβάνεται ως Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Η ελληνική κοινωνία φοβάται, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει “τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά”», συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Αυτή η αποτυχημένη συνταγή, της εσωτερικής υποτίμησης και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, καυτηρίασε την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη φάση της προετοιμασίας της ελληνικής πρότασης, που είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν μόλις 45 σχόλια, έναντι, για παράδειγμα, 24.000 και πλέον που υπήρξαν στο ν/σ για τα ζώα συντροφιάς ή 14.000 και πλέον στο ν/σ της συνεπιμέλειας.

«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της χώρας μας, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν προχωρήσατε ουσιαστικά σε δημόσια διαβούλευση. Δεν ενημερώθηκε η κοινωνία, δεν ενημερώθηκαν Φορείς όπως για παράδειγμα τα Επιμελητήρια, δεν ενημερώθηκε ούτε καν η Αυτοδιοίκηση. Και είναι απορίας άξιο ποια είναι τα έργα που θα ενταχθούν υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό οι εκπρόσωποί της» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Η προετοιμασία σας ήταν ερασιτεχνική και υποκειμενική. Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε, ότι έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στην επιτάχυνση της διαδικασίας και δεν έγινε η δημόσια διαβούλευση που θα έπρεπε. Αν είναι έτσι, ας κάνετε δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από τον Αλέξη Χαρίτση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συσταθεί διακομματική επιτροπή παρακολούθησης. Αν πράγματι κόπτεστε, δεχθείτε την πρότασή μας, που κινείται στη λογική και τα πλαίσια του ΕΣΠΑ, για να θωρακιστεί επιτέλους η διαφάνεια που τόσο ανάγκη έχει η χώρα».


avgi.gr