8 Ιουλ 2021

Η πανδημία σε ανάκαμψη, η κυβέρνηση σε πανικό


Νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, καθώς σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και να προτείνει αλλαγές.

Μετά το επίπλαστο success story και το άτακτο άνοιγμα της χώρας για χάρη του τουρισμού, η κυβέρνηση βρίσκεται, πλέον, σε πανικό, επιχειρώντας να πάρει πίσω μέτρα που ανακοίνωσε μόλις πριν από μερικές ημέρες υπό τον φόβο εκρηκτικής διασποράς της παραλλαγής Δέλτα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιστήμονες δεν αποκλείεται να προτείνουν, να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, θέμα για το οποίο εκτέθηκε ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, ενδέχεται οι κλειστοί χώροι στην εστίαση να ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, αλλά μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα και στις χερσαίες μετακινήσεις πολιτών (λεωφορεία, τραίνα κλπ).

Ο δείκτης θετικότητας έχει ήδη ξεπεράσει το 3%, ενώ παρατηρείται σημαντική συρροή κρουσμάτων σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα, αλλά και τουρισμό. Χαρακτηριστικό είναι, πως καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στην Αττική (ιδιαίτερα στο νότιο τομέα) και σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, αλλά και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Προειδοποιήσεις για 3.500 κρούσματα

Σήμερα το πρωί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσω του ΑΝΤ1,  χτύπησε… καμπανάκι, λέγοντας ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 3.500.

Ο καθηγητής επεσήμανε ακόμα, ότι δεν έχουμε δει την «έκρηξη» κρουσμάτων από την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, καθώς από τα ήδη αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί μόνο στο 12-15% των κρουσμάτων.

Τι ισχύει από σήμερα

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Πέμπτη, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο απαγόρευσης όρθιων στα κέντρα διασκέδασης, με την κυβέρνηση να απειλεί με αυστηρά πρόστιμα, ακόμη και με λουκέτο από την πρώτη παράβαση.

Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο θα έχει πρόστιμο 2.000 ευρώ και σφράγιση επτά ημερών, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ανεβαίνει στις 5.000, μαζί με λουκέτο επτά ημερών. 

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ισχύει για 15 ημέρες, ενώ σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Σημειώνεται, ότι κυρώσεις θα μπορούν να επιβάλλονται ακόμα και με βάση φωτογραφίες ή βίντεο στα social media, που θα πιστοποιούν την παράβαση.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr