24 Ιουν 2021

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: Τι είπε στα εργατικά κέντρα ο Περιφερειάρχης -Tι του είπαν οι Πρόεδροι


Και μπορεί μεν τα Εργατικά Κέντρα να δίνουν ένα επικοινωνιακό κοινωνικό προφίλ, πόσο μάλλον όταν γίνεται για το ΕΣΠΑ, ενδιαφέρον όμως έχει τι ειπώθηκε σε αυτή την τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Πελοποννήσου. 

Διαβάζουμε λοιπόν πως κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο...

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειας επεσήμανε την στενότητα των διαθέσιμων πόρων του νέου ΠΕΠ Πελοποννήσου, συγκριτικά με τις ανάγκες της Περιφέρειας, και  μίλησε σχετικά με τον προγραμματισμό κατασκευής Διοικητηρίου στην Τρίπολη, την διασφάλιση στέγης για το Διοικητήριο της Αργολίδας και την ενεργειακή αναβάθμιση στο Διοικητήριο Λακωνίας.

Που σημαίνει πως το Διοικητήριο της Κορινθίας δεν υφίσταται. Είναι το πρώτο νέο που έρχεται δια της αφαιρετικής οδού. 

Ο Περιφερειάρχης στην συνέχεια τόνισε πως, τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνει η περιφερειακή Αρχή είναι  α) στην στήριξη της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης και της κατανομής των χρημάτων σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη, β) στη συγκράτηση του πληθυσμού και ειδικότερα του νεότερου, γ) στο masterplan που εκπονείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστής ως “Υπερταμείο”, για την αναβάθμιση της περιοχής του Ισθμού Κορίνθου, δ) στη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου του Διόλκου, ε) στην ουσιαστική σχεδίαση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και στ) στο συγκριτικό πλεονέκτημα που αποκτά η Περιφέρεια με την εγκατάσταση δημοσίων δομών διανομής του φυσικού αερίου από την ΔΕΔΑ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το θέμα της απολιγνιτοποίησης οπωσδήποτε είναι ένα θέμα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και η Περιφέρεια "συμπράττει", τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. Νίκας ανήκουν στο πλαίσιο της "έκθεσης ιδεών' απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της εργατικής τάξης η οποία βάλλεται επί δεκαετία και η πανδημία επιπροσθέτως άλλαξε άρδην όλο το εργασιακό σκηνικό. Ενδεικτική είναι η θέση του Φώτη Κολεβέντη προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας που του έθεσε θέματα που καίνε αλλά και του Κώστα Κατεμή προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου που του παρέθεσε τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία όσο και τις τραγικές καθυστερήσεις στα μεγαλα έργα της Κορινθίας. Η εγκατάλειψη του Ισθμού ενδεικτική. 

Τι είπαν οι πρόεδροι

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ν.Τ. Αρκαδίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαρκόπουλος, , επισήμανε ως επιτακτική η ανάγκη για την κατασκευή του Διοικητηρίου της Π.Ε. στην Τρίπολη, καθώς επίσης και την μέριμνα για τη δημιουργία Ειδικών Δομών Εκπαίδευσης (Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο).

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας Σωτήρης Τσώνης υπογράμμισε τη σωστή αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μίλησε για την αξία του γόνιμου κοινωνικού διαλόγου, ενώ ανέδειξε τα θέματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της αξιολόγησης των συνεπειών της, όπως η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, μιλώντας παράλληλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας, των αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων και της ποιοτικής αναβάθμισης των γνώσεων των εργαζομένων.


Οσον αφορά στη Μεσσηνία, δήλωσε ότι η διαφαινόμενη αναπτυξιακή άνοδος του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας πρέπει να υποστηριχθεί με αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στην περιοχή οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο απαιτούνται παρεμβάσεις για την προσφορά ποιοτικότερων προϊόντων και υπηρεσιών.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας Φώτης Κολεβέντης έκανε λόγο για τις ανισότητες που φέρνει η νέα τεχνολογία, καθώς και για την ανάγκη υποστήριξης της απασχόλησης και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων.


Ο ομόλογός του, τού Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς έθεσε το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης και της διαχείρισης των κινδύνων που θα προκύψουν για το εργατικό δυναμικό της περιοχής. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη σχεδίασης μέτρων προστασίας για το περιβάλλον και την ορθολογική μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και οικονομία, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για προσανατολισμό του μεγαλύτερου μέρους των πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορινθίας Κώστας Κατεμής ανέδειξε ζητήματα που αφορούν στην διώρυγα της Κορίνθου, το αναξιοποίητο τουριστικό προϊόν της περιοχής, το ζήτημα της κατασκευής του Διοικητηρίου, τη φυγή νέων επιστημόνων από την περιοχή, τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, της ορθής αξιοποίησης του δικτύου του φυσικού αερίου και ζήτησε η σχεδίαση των προγραμμάτων να θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας Νίκος Μηνακάκης τόνισε το ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την κατάρτιση προγραμμάτων επανένταξης μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας, με ταυτόχρονη εξερεύνηση συνεργειών με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ή κοινωνικούς φορείς.


Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης τόνισε το ζήτημα της συρρίκνωσης του τουρισμού στην περιοχή και έθεσε ως βασικά και σημαντικά θέματα προτεραιότητας για τη βελτίωση της διαβίωσης του πληθυσμού αυτά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Εν ολίγοις, οι πρόεδροι έβαλαν στο τραπέζι όλα τα καυτά ζητήματα της κοινωνία, που η Περιφερεια θα έπρεπε να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις. Ο Περιφερειάρχης  είχε "τον συνήθη φάκελο" που περιφέρει στα υπουργεία., χωρίς προσθέσεις ούτε αφαιρέσεις, γεγονός που δείχνει πως απέχει χιλιόμετρα από τον πραγματικό παλμό της κοινωνίας. 


Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με τους αντιπεριφερειάρχες Θ. Βερούτη και Χρ. Λαμπρόπουλο να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της. Επίσης, συμφωνήθηκε ευτυχώς ,  οι φορείς να  αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.


Τζ. Σουκ.