16 Ιουν 2021

"Mετωπική" απόψε στην Βουλή για το εργασιακό - Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν

 


Από το πρωί οι πολίτες απαντούν με κινητοποιήσεις στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τις μεθοδεύσεις εναντίον τους. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.Εντός Βουλής κορυφώνεται την Τετάρτη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και αντιπολίτευσης για το αντεργατικό.. νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία όπως είπε ο υπουργός Εργασίας. Προφανής στόχος είναι να εμποδιστούν διαρροές εντός του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι βουλευτές του δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από την εκλογική τους βάση για τα όσα περιέχει το νομοσχέδιο.

Εκτός του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει την αντίδραση των πολιτών. Στην τελευταία προσπάθεια να υπονομευτεί και σπιλωθεί η έκφραση της οργής των πολιτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε χτες παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί την απεργία της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απεργία είναι παράνομη έως τις 10.00 προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις δίχως προβλήματα. Η απόφαση επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι καθώς οι συνδικαλιστές ήδη από νωρίς είχαν δείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Η ΟΛΜΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να εξαιρέσει από την απόφαση απεργίας όσους και όσες εκπαιδευτικούς εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με ανακοίνωσή της αργά χτες το βράδυ, η ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζει ότι η απεργία της Τετάρτης πραγματοποιείται κανονικά και «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ ... Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, είχαν τροποποιήσει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και αντί για 24ωρη απεργία προκήρυξαν στάση εργασίας.

Στα ΜΜΕ έχει προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 14.00 ως τις 18.00 (σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα), στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου.



Οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης

Παρά τις μεθοδεύσεις αυτές, συνδικάτα και πολιτικοί φορείς προχωρούν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει:

10.30 στην πλατεία Συντάγματος είναι προγραμματισμένη η πρώτη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που θα «επανέλθει» το απόγευμα στον ίδιο χώρο.

11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η ΑΔΕΔΥ, που προχωρά στην απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την ομαλή τους πραγματοποίηση. Οι Δήμοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) επίσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

την ίδια ώρα (11.00) στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου σε συγκέντρωση καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μαζί με πολιτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι προγραμματισμένη δεύτερη συγκέντρωση το απόγευμα.

16.00 στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες τον κατά τόπο Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών

17.00 είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.

την ίδια ώρα (17.00) στην πλατεία Κολοκοτρώνη είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

18.00 προστίθενται στο Σύνταγμα οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι πολίτες που θα μεταβούν στους χώρους των κινητοποιήσεων, όπως και κάθε άλλος, θα πρέπει να γνωρίζουν πώς επηρεάζεται η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πρωτεύουσα. 

Λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00 (τελευταία δρομολόγια πριν την στάση θα αναχωρήσουν στις 12.00, αποκατάσταση ροής εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις 18.00)

Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν μόνο ως τις 10.00 το πρωί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους που μεταβαίνουν στους χώρους πραγματοποίησης των Πανελλαδικών, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουν τα δρομολόγια ως το τέλος της ημέρας

ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 16.00

Επιβατικά πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η τελευταία κρίθηκε και πάλι παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ωστόσο στο λιμάνι είναι συγκεντρωμένοι απεργοί που προστατεύουν την κινητοποίησή τους από την επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική των εφοπλιστών.