16 Ιουν 2021

Το σχέδιο του κοινωνικού αυτοματισμού


Μαρίνα Αλεξανδρή

H («ακτιβιστικού» τύπου) κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ για την σημερινή απεργία για το εργασιακό, μπορεί και να ήταν απλώς η πρόβα τζενεράλε: Η πρόβα για το επόμενο βήμα της...

κυβέρνησης, στον σχεδιασμό της για θατσερικού τύπου, πλέον, διαχείριση των απεργιών και του συνδικαλισμού, που βασίζεται στην παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή – στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού παράλληλα με την ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Στην αντιπολίτευση (και αυτό δεν αφορά μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ) βλέπουν συντεταγμένο και οργανωμένο σχέδιο από το Μαξίμου, που επενδύει στην δυσανεξία του εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου και του ακραίου κέντρου, απέναντι στα συνδικάτα και τις απεργίες. Και θεωρούν, ότι πάνω σ’ αυτή την γραμμή, η κυβέρνηση θα χτίσει αφενός την πολιτική εφαρμογής του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που ψηφίζεται σήμερα και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και, αφετέρου, την περιθωριοποίηση και ενοχοποίηση του συνδικαλισμού ως όχημα των «βολεμένων συντεχνιών» που πλήττουν την κοινωνία.

Το στίγμα προθέσεων έδωσε πρώτος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, γράφοντας στο twitter ότι «τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους. Κι όχι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα!».

Η Νέα Δημοκρατία, επίσης, με ανακοίνωσή της κατέστησε απολύτως σαφές, ότι επενδύει στην σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές, που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας» και υποστηρίζοντας ότι οι συνδικαλιστές «γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις».

Και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέλαβε την άμεση εφαρμογή του νέου δόγματος στην πράξη, καταθέτοντας την αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ με την επίκληση της διατάραξης των πανελλαδικών εξετάσεων, παρ’ ότι εξ αρχής η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει, ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα μετάσχουν στην σημερινή απεργία.

Επιπλέον, τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται, πως η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας, καθώς η ίδια επέλεξε, να φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, παρ’ ότι ήταν δεδομένο, πως θα προκαλούσε αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κήρυξη «πολέμου», ωστόσο, στα συνδικάτα και το σύνθημα ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού μοιάζει με το βολικό όχημα, για να αιτιολογηθούν οι περιοριστικές, έως απαγορευτικές, ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για την απεργία – από την εισαγωγή αστικής ευθύνης για τους συνδικαλιστές έως την απαγόρευση της επαναπροκήρυξης απεργίας.

Και το πλαίσιο αυτό πριμοδότησε περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην Βουλή, αναδεικνύοντας το αφήγημα περί προνομίων των «λίγων» που στρέφονται κατά των «πολλών». 


ΠΗΓΗ: tvxs.gr