28 Ιουν 2021

Αλαλούμ και σύγχυση ενώπιον της μετάλλαξης Δέλτα

Η κυβέρνηση ακροβατεί, αντιφάσκει και ρισκάρει: Ο πρωθυπουργός απευθύνει γενικό προσκλητήριο υπέρ του εμβολιασμού, προειδοποιώντας πως χωρίς εμβόλιο κανείς...

δεν ασφαλής απέναντι στον κορονοϊό και την ίδια ώρα στέλνει σήμα γενικής χαλάρωσης καταργώντας την χρήση μάσκας. Ανακοινώνει, επίσης, εσπευσμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους και «ποινές» για τους ανεμβολίαστους, και ταυτόχρονα παίζει (ξανά) ρώσικη ρουλέτα με τον τουρισμό ανοίγοντας τα σύνορα σχεδόν για τους πάντες. Η αρχή έγινε με τη δωροκάρτα των 150 ευρώ, σε όσους νέους έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για προνόμια των εμβολιασμένων τις επόμενες ημέρες. 

Στο Μαξίμου, είναι αλήθεια, πως καλούνται να διαχειριστούν ιδιαίτερα δύσκολες και λεπτές ισορροπίες: Ο ρυθμός των εμβολιασμών πέφτει ραγδαία, η μετάλλαξη Δέλτα (κατά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC)  έρχεται για να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη και τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι καλά με δεδομένη την παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Βρετανία και την αρνητική έως τώρα στάση του Βερολίνου στα ταξίδια εκτός γερμανικών συνόρων. Οι απαντήσεις που δίνει όμως η κυβέρνηση, δείχνουν, για μια ακόμη φορά, έλλειψη σχεδιασμού και προκαλούν σύγχυση.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, η μείωση της προσέλευσης πολιτών είναι άκρως ανησυχητική: Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 43,85% έχει λάβει μία δόση εμβολίου τουλάχιστον, ενώ πλήρως εμβολιασμένο, με δύο δόσεις, είναι μόνο το 31,64% (άρα, απέχουμε ακόμη μακράν από το περίφημο τείχος ανοσίας). Ακόμη χειρότερα, οι πρόθυμοι δείχνουν να τελειώνουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες, Κυριακή, πήγαν για να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση μόνον 14.253 πολίτες έναντι 57.712 την προηγούμενη εβδομάδα.

Απέναντι σ΄ αυτή την απροθυμία, την επιφυλακτικότητα ή και την άρνηση, η κυβέρνηση δείχνει, να έχει εξαντλήσει τα μέσα πειθούς και επιστρατεύει τον διαχωρισμό των πολιτών σε «προνομιούχους» (εμβολιασμένους) και «αποκλεισμένους» (μη εμβολιασμένους). Ρισκάρει, να διχάσει την κοινωνία, δοκιμάζει δυσδιάκριτα όρια νομιμότητας και ηθικής και μεταθέτει, για μια ακόμη φορά, την ευθύνη στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας και της εστίασης.

Την ίδια ώρα, κι ενώ χώρες με πολύ πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ, επαναφέρουν την γενική χρήση μάσκας ενώπιον της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, στην Ελλάδα καταργείται στους εξωτερικούς χώρους.

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. «Υπάρχουν κάποιοι, που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφριά νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων, που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα… Δεν υπάρχει εγγύηση, ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα, όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε, να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει, να βιάζεται να πει ότι «τελειώσαμε» για να έρθουν οι τουρίστες. Που όμως, και εκείνοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έρθουν. Χθες, μετά τις αυστηρές παρατηρήσεις Μέρκελ στην σύνοδο κορυφής περί ελληνικής χαλάρωσης στην υποδοχή τουριστών, η κυβέρνηση άλλαξε ξανά – μερικώς – πορεία: Ανακοίνωσε, ότι οι ρώσοι τουρίστες, εμβολιασμένοι με Sputnik, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρώ για να μπουν στην χώρα, ενώ επιπρόσθετα θα υποβάλλονται και σε τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου.

Η Ρωσία είναι η μία από τις τρεις μεγάλες τουριστικές δεξαμενές για την Ελλάδα μαζί με την Βρετανία και την Γερμανία. Και από τις δύο τελευταίες όμως τα νέα δεν είναι καλά. Η κυβέρνηση Τζόνσον θα κρατήσει την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» ζώνη με την υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα τουλάχιστον έως τις 20 Ιουλίου (άρα, και ο Ιούλιος είναι πρακτικά χαμένος), ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ εξακολουθεί να αποθαρρύνει τους γερμανούς πολίτες, να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Και επίσης ελάχιστες (μη τουριστικές) ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σπουδή για την προώθηση του «πράσινου πιστοποιητικού», για το οποίο πρωτοστάτησε η Ελλάδα.

Η ελληνική αγωνία είναι σε ένα βαθμό εύλογη με δεδομένη την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, όμως το κόστος και το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί και αυτή την φορά πολύ υψηλό. Μόλις σήμερα η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού προειδοποίησε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα τον Σεπτέμβριο και πως θα πρέπει ήδη να αρχίσει να σχεδιάζει μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Μαρίνα Αλεξανδρή

ΠΗΓΗ: tvxs.gr