28 Ιουν 2021

Φορολογικός "Γολγοθάς" 18 μηνών: Πληρωμές κάθε μήνα για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, οφειλές


 Ξεκινάει το δύσκολο 6μηνο για τους φορολογούμενους. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να εισπράττει περισσότερα από 4-4,2 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να φτάσουν κοντά στα 20 δισ. ευρώ ενώ στο β’ εξάμηνο θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ κάτι που αποδεικνύει ότι και η φετινή χρονιά "φορτώνει" τα φορολογικά βάρη κυρίως στο β’ εξάμηνο.

Το… μενού του Ιουλίου περιλαμβάνει ΦΠΑ β’ τριμήνου για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για όσους επιλέξουν να κάνουν φορολογική δήλωση μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να αποκτήσουν και το δικαίωμα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου.

Από τον Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν οι διπλές δόσεις ανά μήνα καθώς εκτός από εισόδημα θα πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ ενώ ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας "φωτιά" με την τριπλή υποχρέωση: και φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. Βγαίνοντας από το 2021, θα πέσουμε στα… απόνερα της πανδημίας που έφερε τη μετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων για το πρώτο δίμηνο του 2022 (7η και 8η δόση φόρου εισοδήματος αλλά και 5η και 6η δόση του ΕΝΦΙΑ) αλλά και την έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν πρόσθετες διευκολύνσεις για τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας (κορονο-ρύθμιση και έναρξη αποπληρωμής επιστρεπτέας προκαταβολής) αλλά η έναρξη των καταβολών δεν θα αλλάξει: θα είναι η τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου του 2022.

Δεδομένου μάλιστα ότι έχει αποφασιστεί και η έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ του 2022 από τον Μάρτιο του 2022, μπαίνουμε από το τέλος Ιουλίου σε ένα 18μηνο το οποίο θα έχει για εκατομμύρια φορολογούμενους ραντεβού (μονό, διπλό ή και τριπλό) με την εφορία.

Σε αυτό τον φορολογικό "μαραθώνιο" υπάρχουν κάποια παρήγορα στοιχεία:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος.


2. Αυτοί που θα πληρώσουν φέτος φόρο εισοδήματος θα είναι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Σε συνδυασμό και με τις διευκολύνσεις που πληρωμής που ανακοινώθηκαν (8 δόσεις), οι μηνιαίες καταβολές εκτιμάται ότι για τους περισσότερους θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι.


3. Εντός των ημερών, ανακοινώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών από την πανδημία σε 60 ή 72 δόσεις (αντί για 24 ή 48 που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.


4. Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, ναι μεν θα έρθει νωρίτερα αλλά θα συνοδευτεί από μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, οι δόσεις θα είναι περισσότερες, φτάνοντας ακόμη και στις 12 (Μάρτιος 2022-Φεβρουάριος 2023)