15 Ιουν 2021

Αιχμές Λινού για AstraZeneca: Η επιτροπή όφειλε να είχε πει με ειλικρίνεια ότι δεν υπήρχαν τότε άλλα εμβόλια


 "Η επιτροπή όφειλε να είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχαν άλλα εμβόλια πλην του AstraZeneca", δήλωσε σε συνέντευξή της η Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να επιλέγουν το συγκεκριμένο σκεύασμα μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Μιλώντας στο ρ/σ "Στο Κόκκινο", η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε πως η ίδια είχε δεχτεί κριτική όταν μίλαγε για την ανάγκη να δίνεται επιλογή στο εμβόλιο για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας ότι "το κριτήριο τότε ήταν πως αυτό το εμβόλιο έχουμε, αυτό κάνουμε".

"Αυτό το δεδομένο όμως παρακρατήθηκε και δεν ειπώθηκε από την επιτροπή εμβολιασμού", υπογράμμισε η κ. Λινού, προσθέτοντας πως "όφειλε η επιτροπή να έχει ενημερώσει τον κόσμο ώστε να μπορούσαν και τα συγκεκριμένα εμβόλια να ανακατευθυνθούν στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και σε ανδρικό πληθυσμό, που φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο από τις σπάνιες παρενέργειες".

"Και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson η σύσταση στις ΗΠΑ είναι να μην γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών", πρόσθεσε επιπλέον.

"Μικρή η πιθανότητα εμφάνισης παρενέργειας στη δεύτερη δόση AstraZeneca"

Αναφερόμενη στη συνέχεια για τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε μετά τις νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι "όποιος δεν έχει πάθει παρενέργειες μετά την πρώτη δόση η πιθανότητα να πάθει κάτι με τη δεύτερη είναι πολύ μικρότερη".

Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι η επιτροπή συστήνει πλέον στο πολίτη να συμβουλευτεί το γιατρό του σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει το εμβόλιο για τη δεύτερη δόση, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι γιατροί δεν έχουν εκπαιδευθεί για τα κριτήρια επιλογής εμβολίου. "Δεν έχει προηγηθεί ταχύρρυθμη εκπαίδευση των γιατρών σε σχέση με το εμβόλιο, ούτε έχουν διδαχθεί οι γιατροί τα κριτήρια αναφορικά με την επιλογή κάποιου εμβολίου", ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ινδική μετάλλαξη που "επελαύνει" στη Βρετανία παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας σημείωσε πως για αυτό ευθύνεται κατά ένα μέρος το μεγάλο χρονικό διάστημα που ίσχυε στη χώρα για την δεύτερη δόση, κάτι που επηρεάζει και την ανοσολογική απόκριση ειδικά του AstraZeneca.

"Το AstraZeneca από μόνο του προσφέρει μικρότερη ανοσία (περιπου70%) από τα mRNA εμβόλια (περίπου 90%) κάτι που σημαίνει ότι με την πρώτη μόνο δόση που έχει γίνει ως επί το πλείστον, η ανοσία είναι ήδη κάτω του 70% οδηγώντας τελικά τη Βρετανία σε παράταση του lockdown", δήλωσε κλείνοντας η κ. Λινού.