Σπύρος Ραπανάκης
Ένα New Deal για την κοινωνική πλειοψηφία, τη νέα γενιά και το περιβάλλον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Τη μαύρη περίοδο της κρίσης, από το 2010 έως το 2015, υπολογίζεται ότι 200.000 νέοι επιστήμονες, με...
υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, εγκατέλειψαν την Ελλάδα των Μνημονίων. Μια από τις μεγαλύτερες πληγές που άφησε η κρίση στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να θυσιάσουν μια ολόκληρη γενιά, που πλήρωσε τα σπασμένα των Μνημονίων. Έντεκα χρόνια μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εκλέχτηκε υποσχόμενη πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές και τη μετατροπή του brain drain σε brain gain, στρώνει το έδαφος για ακόμη μια χαμένη γενιά.Σημείο χωρίς επιστροφή
Ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο τομής. Ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι πολιτικές ηγεσίες διεθνώς, θα καθορίσουν τους όρους ανάπτυξης, ζωής, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλο τον πλανήτη, με την ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο να θεωρείται εμβληματική. Ο μετριοπαθής Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε δημόσια για την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων εμμονών και την ανάγκη ενός νέου μοντέλου, αυξήσεις στους μισθούς, πράσινη μετάβαση, δείχνοντας πως αναπόφευκτα οι κυβερνήσεις θα κληθούν, να αναμετρηθούν με τα νέα ερωτήματα.
Δύο σχέδια, δύο κόσμοι
Στην Ελλάδα ξεδιπλώνονται δύο σχέδια με φόντο τη μεγάλη ευκαιρία που δίνουν τα 32 δισ. του ταμείου ανάκαμψης, τα 14 δισ. δανείων από ευρωπαϊκά κονδύλια, η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο Πισσαρίδη σε σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Ως πολιτική και ιδεολογική επιλογή, χωρίς Μνημόνια και καταναγκασμούς. Αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το 1% των ισχυρών, εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πλήρης απορρύθμιση της εργασίας με κατάργηση οκταώρου και φτηνές υπερωρίες, ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών τομέων του κοινωνικού κράτους, ακόμα και στον χώρο της Υγείας, "επενδύσεις" σε βάρος του περιβάλλοντος.
New Deal, με την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πιάνει το νήμα της διεθνούς συζήτησης παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, που εκκινεί από την παραδοχή, πως το σχέδιο για τη νέα εποχή μετά την πανδημία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη στήριξη των νέων, την ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και των μισθών, την καταπολέμηση των ανισοτήτων τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα New Deal, μια συνολική στρατηγική για την οικονομία και την κοινωνία.
Απαντώντας στα κρίσιμα ερωτήματα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη καταρτίσει και παρουσιάσει τις αναλυτικές προτάσεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού "κορωνοχρέους" και για το νέο ΕΣΥ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόταση για την πράσινη μετάβαση, αφού η κλιματική κρίση και η αντιμετώπισή της θα καθορίσει ενδεχομένως συνολικά την πορεία των κοινωνιών και των οικονομικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια. Και, φυσικά, για τα εργασιακά, αφού η σύγκρουση με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα του Κ. Χατζηδάκη συνιστά τη μητέρα των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δρομολογούνται και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ενώ θα συνεχιστούν οι περιοδείες και οι επαφές με εργαζόμενους και εκπροσώπους τους, με στόχο την ενδυνάμωση του μετώπου για την υπεράσπιση του οκταώρου και των δικαιωμάτων.
Καταδικάζουν τους νέους στην ανεργία ή στη μετανάστευση
Κεντρική εκτίμηση του ηγετικού επιτελείου της Κουμουνδούρου αλλά και δεκάδων ακαδημαϊκών, εργατολόγων κ.λπ. είναι, πως η εφαρμογή του εργασιακού νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τα χτυπήματα στην Παιδεία και την έρευνα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα brain drain. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι στη χώρα μας παραμένουν σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο, με τις προβλέψεις να είναι αποκαρδιωτικές. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση της έρευνας και των πανεπιστημίων εξαφανίζεται, ενώ με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως 25.000 υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός pανεπιστημίων.
Επένδυση στην έρευνα
"Δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Θα πρέπει να γίνει σημαντική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην έρευνα και στην τεχνολογία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή ενός νέου κύματος φυγής των νέων στο εξωτερικό. Επένδυση στην έρευνα και στην οικονομία της γνώσης, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να "κουμπώσει" επάνω του το ανθρώπινο δυναμικό που μένει αναξιοποίητο, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην εργασία, είναι βασικοί άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη δημοκρατία
Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνει τη θεσμική και πολιτική πίεση, ώστε να βγει η δημοκρατία από την καραντίνα, ζητώντας την κανονική λειτουργία της Βουλής. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν κανονικά στις εργασίες του Κοινοβουλίου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο Κ. Μητσοτάκης βάζει σε καραντίνα τη Βουλή για να κρύψει τις εσωκομματικές του διαφωνίες, που εκφράστηκαν με τις δυο τρανταχτές διαφοροποιήσεις στον νόμο για τη συνεπιμέλεια. Παράλληλα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει να αποχωρεί από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, για όσο διάστημα οι βουλευτές δεν ψηφίζουν αυτοπροσώπως. Εξάλλου οι βουλευτές έχουν μπροστά τους το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την "καυτή πατάτα" για τους γαλάζιους βουλευτές: Την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί υπό προϋποθέσεις
Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός έθεσε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αναγνωρίζοντας ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς και σε μικρό ποσοστό, ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών Υγείας."Η θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων για την καθολική εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών είναι εύλογη και αναλογική του εκτιμώμενου κινδύνου", ανέφερε, σε δήλωσή του. "Πάντα με σεβασμό στους κανόνες δικαίου και στις σύγχρονες βιοηθικές προσεγγίσεις. Αλλά με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο καθολικό δικαίωμα στην υγεία". Τόνισε δε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί όλα τα περιθώρια άρσης επιφυλάξεων και συναίνεσης των πολιτών.