12 Μαΐ 2021

Κορωνοϊός: Για πόσο διάστημα μας προστατεύει το εμβόλιο;

 


Πόσο διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Καθώς οι εμβολιασμοί είναι σε εξέλιξη, οι περιορισμοί αίρονται και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι έτοιμα προς χρήση με το άνοιγμα της μετακίνησης εκτός νομού στη χώρα μας, το εύλογο ερώτημα που αρχίζει να απασχολεί είναι μέχρι..

πότε είμαστε προστατευμένοι.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που οι ειδικοί έχουν κληθεί να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μιας και οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, έχουν περάσει ήδη αρκετοί μήνες για πολλούς πολίτες ανά τον κόσμο, ενώ ήδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει και τρίτη δόση στους άνω τον 50 ετών από τον Σεπτέμβριο.

Οι ειδικοί ωστόσο μελετούν ακόμα τους εμβολιασμένους πληθυσμούς, με τα στοιχεία να μην επαρκούν ακόμα για να εξάγουν καθολικά συμπεράσματα.

Πάντως, ενόψει καλοκαιριού και με την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα να μην είναι σαφής, σήμερα ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εξέφρασε μια προσωπική άποψη, λέγοντας πως «δεν θα ήταν άσχημο να γίνεται τεστ αντισωμάτων μετά από μερικούς μήνες».


Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Οι δοκιμές της εταιρείας Pfizer που βρίσκονται σε εξέλιξη υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο των δυο δόσεων παραμένει σημαντικά αποτελεσματικό για τουλάχιστον έξι μήνες, ίσως και περισσότερο.

Στα άτομα που χορηγήθηκε το εμβόλια της Moderna, επίσης εντοπίστηκαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού, έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

«Αν και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα ίσως παραμείνουν αποτελεσματικά για περίπου ένα χρόνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προσφέρουν προστασία εφ’ όρου ζωής», είχε δηλώσει στο Associated Press η δρ. Kathleen Neuzil, καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Maryland.


Τι λέει το CDC για την προστασία από τα εμβόλια

Στην ιστοσελίδα του το CDC, απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε διαρκεί η προστασία για όσους έχουν εμβολιαστεί. Γνωρίζουμε όμως ότι η COVID-19 έχει προκαλέσει πολύ σοβαρή ασθένεια και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους. Εάν νοσήσετε με τον νέο κορονοϊό, υπάρχει κίνδυνος να το μεταδώσετε στους αγαπημένους σας και εκείνοι να αρρωστήσουν σοβαρά. Το να κάνετε εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι πιο ασφαλής επιλογή.


Οι ειδικοί εργάζονται πάνω στο να μάθουν περισσότερα για τη φυσική ανοσία αλλά και την ανοσία από τον εμβολιασμό. To CDC θα ενημερώσει σχετικά μόλις έχει διαθέσιμα στοιχεία».


Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο ερώτημα «Μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο αφού εμβολιαστεί;» απαντά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα με τις ερωτοαπαντήσεις για την COVID:

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη. Θα χρειαστούν πρόσθετες αξιολογήσεις για να εκτιμηθεί η επίδραση του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη της ασυμπτωματικής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από κλινικές δοκιμές και από τη χρήση του εμβολίου μετά την έγκρισή του. Ως εκ τούτου, και προς το παρόν, ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε εσωτερικούς χώρους και να σέβονται την κοινωνική απόσταση. Άλλοι παράγοντες, όπως πόσα άτομα εμβολιάζονται και πώς μεταδίδεται ο ιός σε κάθε κοινότητα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την αναθεώρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών.»

Παράλληλα, απαντά και στο ερώτημα: Εάν έχω ήδη ασθενήσει με COVID-19 και έχω αναρρώσει, πρέπει να κάνω το εμβόλιο;


«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές πληροφορίες για να μπορούμε να πούμε αν ή για πόσο διάστημα προστατεύεται από την COVID-19 ένα άτομο που έχει ήδη προσβληθεί· αυτή είναι η καλούμενη φυσική ανοσία. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φυσική ανοσία από την COVID-19 ενδέχεται να μην διαρκεί για μεγάλο διάστημα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να αποκτήσουμε πιο εμπεριστατωμένη γνώση.


Τι λέει ο ΕΟΔΥ

«Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν νέο ιό και ένα νέο εμβόλιο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας προσφέρει. Με την κυκλοφορία των νέων εμβολίων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και τον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τόσο η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου από τον ιό, όσο και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου.»