23 Απρ 2021

Σημάδια κυβερνητικής αποσύνθεσης


Το κυβερνητικό επιτελείο, ακόμα και με όσα θετικά εξαγγέλλει, προδίδει ότι έχει περάσει σε φάση πολιτικής ανασφάλειας και ανησυχίας. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έσπασαν το «πρωτόκολλο» της γνωστοποίησης των...

αλλαγών στο φορολογικό σύστημα το φθινόπωρο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχουν έναν υποδόριο προεκλογικό χαρακτήρα.

Ακόμα και αν θεωρείται (και είναι) αδιανόητο, να γίνονται εκλογικοί σχεδιασμοί στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους κάθε μέρα, είναι προφανές, ότι ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης νιώθει την ανάγκη να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.

Η ανακοίνωση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρου καθώς και των άλλων μέτρων ελάφρυνσης είναι ολοφάνερο ότι επισπεύσθηκε, για να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κυρίως της εστίασης, στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό για εσπευσμένο άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα του Πάσχα, χωρίς να το δικαιολογούν ούτε τα επιδημιολογικά δεδομένα ούτε τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων, που ξέρουν πόσο ακριβά κοστίζει η επανεκκίνηση έπειτα από έξι μήνες λοκντάουν.

Ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που νιώθουν κάθε μέρα την ανάγκη να διορθώνουν τα λάθη και να καλύπτουν τα κενά της προηγούμενης (κατά κανόνα με νέα λάθη και πρόσθετα κενά) είναι πρωθυπουργός και κυβέρνηση σε αποσύνθεση. Έστω και αν πρόκειται για μακρά, αργόσυρτη και επικίνδυνη για την κοινωνία αποσύνθεση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε προχθές, ερήμην όλων των εμπλεκομένων, τον δικό του βολικό οδικό χάρτη «απελευθέρωσης» από το εξάμηνο, αλλοπρόσαλλο και παταγωδώς αποτυχημένο λοκντάουν. Παρουσίασε ως πεμπτουσία αυτού του σχεδίου τα περίφημα σελφ τεστ, που υποτίθεται ότι διατίθενται δωρεάν.

Ελάχιστες ώρες μετά το «διάγγελμά» του και ο δεύτερος διαγωνισμός για 10 εκατ. σελφ τεστ ματαιωνόταν από τους υφισταμένους του πρωθυπουργού, λόγω αδυναμίας των «εντιμότατων προμηθευτών» της κυβέρνησης να ανταποκριθούν.

Και αυτό το λάθος (και προσωπικό φιάσκο του Κυρ. Μητσοτάκη, που θεωρείται εμπνευστής της μαζικής διάθεσης τεστ αυτοδιάγνωσης) θα διορθωθεί με ένα ακόμα χειρότερο. Που ίσως δεν είναι απλώς «λάθος», αλλά το σκάνδαλο της επόμενης μέρας. Αφού η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να κάνει νέο διαγωνισμό, θα κάνει απευθείας αναθέσεις.

Θα κάνει το μόνο που ξέρει καλά. Θα μετατρέψει την κρίση των πολλών σε ευκαιρία των λίγων και ισχυρών φίλων της.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr