1 Απρ 2021

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι φοβήθηκαν μεγαλύτερο άνοιγμα: Αυξάνονται πάλι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - Στο κόκκινο οι δείκτες

 


Πιλοτικά- και με τον αστερίσκο πως, εάν διαπιστωθεί πως προκαλείται επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, η μικρή αυτή χαλάρωση των μέτρων θα αναιρεθεί- ξεκινά το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα και επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα και για λόγους άθλησης.

Οι λοιμωξιολόγοι κράτησαν μικρό καλάθι στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία μάλιστα υπήρξαν αρκετές διαφωνίες και εντάσεις, φοβούμενοι το να υπάρξουν εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους και στις παραλίες, αλλά και μήπως δοθεί το λάθος μήνυμα προς τους πολίτες πως οι περιορισμοί καταργούνται.

Αξιολογώντας τα δεδομένα των προηγούμενων δέκα ημερών δεν έκρυβαν την ανησυχία τους και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων, και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, αν και στον αντίποδα υπήρχε η έντονη κόπωση των πολιτών και η κυβερνητική πρόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα δεδομένα που έβαλαν φρένο

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που και το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, ο δείκτης μετάδοσης την τελευταία εβδομάδα είχε μειωθεί και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εκτιμάται πλέον σε 0,98 για την επικράτεια.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι πως υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης των νέων διαγνώσεων, αλλά σε επίπεδα πάνω από το επιθυμητό. Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων αποδίδεται και στα πολλά διαγνωστικά τεστ, καθώς ο δείκτης θετικότητας παραμένει επίσης κοντά στο 6, κι αυτός πάνω από το προσδοκώμενο.

Εντούτοις, αυτό που φόβισε περισσότερο την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ήταν η αντιστροφή της θετικής εικόνας που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα στις εισαγωγές. Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα οι εισαγωγές στην Αττική ανέβηκαν και πάλι πάνω από τις διακόσιες, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.

Οι ειδικοί περιμένουν να δουν πότε θα σταθεροποιηθεί και αυτός ο δείκτης. Κατά τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν την προηγούμενη μέρα 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%).


Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ήταν αναμενόμενη και δεν προβλέπεται να σταματήσει πριν τα μέσα του Απριλίου.


Φιλί ζωής στα νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας, μπροστά στο "έμφραγμα" στις ΜΕΘ με πληρότητες στο 100% και εβδομήντα ασθενείς χτες διασωληνωμένους εκτός μονάδων, προχωρά στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Θριασίου σε νοσοκομείο Covid only. Στόχος την Τετάρτη 7/4 το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid. Και σταδιακά, να αναπτύξει έως και 180 κλίνες Covid.


Όλα τα non Covid περιστατικά τα οποία υπήρχαν και εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο, θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές. Επίσης δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ- Covid: 16 στο Γ.