26 Απρ 2021

Με την «υπό διωγμό» AstraZeneca ανοίγουν τα ραντεβού για τις νέες ηλικιακές ομάδες


Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται ξανά το εμβόλιο της AstraZeneca, στο οποίο βασίζει η κυβέρνηση σημαντικό μέρος του εμβολιαστικού της προγράμματος. Υπενθυμίζεται, ότι οι αρμόδιες αρχές τρέχουν να...

εμβολιάσουν όσους περισσότερους μπορούν, καθώς το Μαξίμου συνεχίζει να επιδίδεται σε... πειραματισμούς, επιθυμώντας (μεταξύ άλλων) να ανοίξει τον τουρισμό εν μέσω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε, ότι τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού για τους εμβολισμούς των ηλικιών 40-44 και 45-49 αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε, η ηλικιακή ομάδα 40-44 θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ η ηλικιακή ομάδα 45-49 θα έχει στη διάθεσή της και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, J&J). Παράλληλα, υπενθύμισε, πως από τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca.


Τα εύλογα ερωτήματα

Η χώρα μας, λοιπόν, δεν διστάζει να χορηγήσει το εμβόλιο αυτό και στις μικρότερες ηλικίες, αν και άλλα κράτη δίνουν το σκεύασμα της AstraZeneca αποκλειστικά στους άνω των 55 ή των 60 ετών, εξαιτίας των παρενεργειών που έχουν διαπιστωθεί.

Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, έχει ταχθεί κατά της χορήγησης του εμβολίου της ΑstraΖeneca στους 30άρηδες, σημειώνοντας πως οι περισσότερες χώρες του κόσμου «το έχουν εγκρίνει για μετά τα 55» έτη. 

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «Γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν αντίστροφα από ό,τι το έκανε ο υπόλοιπος κόσμος», ενώ ενθάρρυνε, ο εμβολιασμός με την AstraZeneca να γίνει στους άνω των 50 «αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου».

Ο μόνος περιορισμός που τίθεται για το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά στις εγκύους. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε, ότι η γενικότερη σύσταση είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι, να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca. 

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι ένα ποσοστό ανθρώπων διστάζει να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ορισμένοι έχουν εκφράσει και τη δυσαρέσκειά τους, επειδή η κυβέρνηση δεν τους έχει δώσει τη δυνατότητα, να επιλέξουν οι ίδιοι το εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. 


Η διαμάχη με την Ε.Ε. 

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία, με το αιτιολογικό ότι η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και ότι δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Από την πλευρά της, η φαρμακοβιομηχία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Κομισιόν, τονίζοντας πως «έχει συμμορφωθεί πλήρως στην Advance Purchase Agreement με την Κομισιόν και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο». Πρόσθεσε, ότι «οποιαδήποτε νομική διαδικασία είναι αβάσιμη και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία, να διευθετήσουμε αυτή τη διαφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ουσιαστικά απέκλεισε την AstraZeneca από τη δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος της Ε.Ε. Όπως ανέφερε, η Ευρώπη επιζητεί μόνο τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, τα οποία καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. Ταυτόχρονα, τόνισε, ότι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση είναι, τα εμβόλια δεύτερης γενιάς να παράγονται στην Ευρώπη. Οπότε «de facto» οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, καθώς καλύπτει και τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, τόνισε ο κ. Σχοινάς. 


ΠΗΓΗ: efsyn.gr