26 Απρ 2021

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε, τώρα, τους νέους


Μαρίνα Αλεξανδρή

Το στίγμα το έδωσε πρώτη η «Καθημερινή» χθες προαναγγέλλοντας δέσμη μέτρων Μητσοτάκη για την νέα γενιά και την σφραγίδα ήρθε να την βάλει σήμερα η δημοσκόπηση της Opinion Poll (μια από τις πιο...


γενναιόδωρες μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος για την κυβέρνηση).

Η νέα δημοσκόπηση δίνει μεν υπερ-άνετο προβάδισμα στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με την «ψαλίδα» στο 16%, δίνει επίσης συντριπτική κυριαρχία του πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα (η οποία στο λεγόμενο «κέντρο» φτάνει σε ένα θηριώδες 68,3% έναντι 6,3%), δείχνει, όμως και αυτή, ότι η επαφή με την νεολαία δεν είναι το δυνατό σημείο ούτε του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε της κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τα θεαματικά ποσοστά ικανοποίησης στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, οι νέοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι μόνον σε ποσοστό 27,9% από την κυβέρνηση. Επίσης, μόνον το 22,5% στις ηλικίες 17 έως 34 θεωρεί, ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση, μόνον το 27,3% στις ίδιες ηλικίες εκφράζει αισιοδοξία για βελτίωση της οικονομίας και της κατάστασης των εργαζομένων τους επόμενους μήνες (την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στους άνω των 65 ετών φθάνει στο 41,6%), ενώ τεράστιο είναι το χάσμα που χωρίζει τη άποψη των νέων 17-35 ετών από τους 65+ ως προς τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Οι νέοι δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό μόνον 27,9%, ενώ η ικανοποίηση για τους άνω των 65 φθάνει στο 69,4%.

Εδώ, βεβαίως, η ίδια δημοσκόπηση έρχεται να επισημάνει, πως επίσης μόνον το 23,8% των νέων ψηφοφόρων πιστεύει, πως με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα και πολύ χαμηλότερο ποσοστό στις ίδιες ηλικίες φέρεται ικανοποιημένο με την αντιπολιτευτική του τακτική.

Με βάση άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως η τελευταία της Metron Analysis, τα ποσοστά τους ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεκριμένες ηλικίες είναι αισθητά υψηλότερα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κερδίσει την ηλικιακή ομάδα 17-35 σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είτε φθάσουν», όμως, «είτε όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι νέοι πολύ δύσκολα θα συνομιλήσουν στην κάλπη με την ΝΔ», όπως λέει χαρακτηριστικά έμπειρος δημοσκόπος. Και τούτο, όπως εξηγεί ο ίδιος, για τέσσερις βασικούς λόγους:

► Η ΝΔ έχει επενδύσει εξ αρχής, προγραμματικά και πολιτικά, στις μεγάλες ηλικίες – «είναι κόμμα των συνταξιούχων και του συντηρητικού ακροατηρίου», όπως τονίζει, άρα η ατζέντα της απέχει εξ ορισμού από τις προτεραιότητες των νέων.

► Η κυβέρνηση πληρώνει επιπλέον τίμημα στην στοχοποίηση και ενοχοποίηση των νέων, που η ίδια επέλεξε ως πολιτική τακτική στην διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας

► Πληρώνει επίσης το τίμημα του μοντέλου «νόμος και τάξη» και του επακόλουθου εκτροχιασμού του στον αυταρχισμό, παρ’ ότι εκεί φαίνεται να υπερκαλύπτει τις απώλειες με κέρδη τόσο από τα δεξιά της, όσο και από το μεγαλύτερης ηλικίας εκλογικό κοινό.

► Η ατζέντα της οικονομικής της πολιτικής δεν περιλαμβάνει καμία, ουσιαστική, προτεραιότητα στους νέους – οι δε διακηρύξεις περί brain gain είναι περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, παρά σοβαρή πρόταση σε μια γενιά με πλεόνασμα προσόντων που αμείβεται με 500 ευρώ.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», εντολή στην τριάδα Πιερακάκη, Σκέρτσου, Λιβάνιου, να εκπονήσουν σχέδιο «ενεργοποίησης της νέας γενιάς» - ένα σχέδιο που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει μέτρα τόσο βραχυπρόθεσμων ενισχύσεων, όσο και ένταξης των νέων «στην αιχμή της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης».

Σε πρώτη φάση, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις για τους κάτω των 30 στα εισιτήρια συναυλιών, θεάτρων κ.λ.π., vouchers για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ σε στρατηγικό επίπεδο σχεδιάζονται προγράμματα μαθητείας και ψηφιακών δεξιοτήτων για νέους, επιδότηση εισφορών και μέτρα όπως η ενίσχυση των νέων επιστημόνων.

Παραμένει άδηλο, εάν τα μέτρα αυτά αρκούν, για να φέρουν πιο κοντά στην ΝΔ μια γενιά υψηλών δεξιοτήτων και δραματικά χαμηλών προοπτικών, την οποία η κυβέρνηση άφησε επιδεικτικά στο περιθώριο επί δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ίσως θα ήταν λάθος και για τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί «δεδομένη» αυτή την ίδια γενιά. Ο ίδιος δημοσκόπος επισημαίνει, ότι οι νέοι 17 έως 35 ετών είναι, όντως, πιο ανοιχτοί στην, θεσμική κυρίως, ατζέντα της αριστεράς. Ταυτόχρονα, όμως, στο οικονομικό πεδίο «απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις», διεκδικούν και μάλλον δικαιούνται «λύσεις εδώ και τώρα» και επιπλέον η πολιτικοποίησή της στην σημερινή συγκυρία είναι πιο αντισυμβατική σε σχέση με εκείνη των νέων τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μπορεί, εν ολίγοις, να στραφεί πιο εύκολα στον αντισυστημισμό και για του λόγου το αληθές εδώ ο ίδιος αναλυτής υπενθυμίζει, ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis πάνω από το 80% των νέων έως 35 ετών ζητούσε συνολική αλλαγή του πολιτικού συστήματος.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr