26 Απρ 2021

Συνωστισμός υποψηφίων στο ΚΙΝΑΛ


Άννα Γκρίτζη

Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, οι σίγουροι, Χάρης Καστανίδης σχεδόν σίγουρος και Παύλος Γερουλάνος στο "παρά ένα". Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το κάδρο των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής; Οπωσδήποτε θα υπάρξουν κάποιες αδύναμες υποψηφιότητες, όπως του...

Α. Πόντα της κίνησης ΕΔΕΜ ή του πρώην πρύτανη Κ. Γάτσιου, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη από βουλευτή ή στέλεχος που θα θελήσει να καταγράψει δυνάμεις.

Η υποψηφιότητα Καστανίδη, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, θα υποστηριχθεί από τον Γ. Παπανδρέου και αυτό εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει την Φ. Γεννηματά, την οποία είχε υποστηρίξει στην προηγούμενη αναμέτρηση για την ηγεσία ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Χ. Καστανίδης θα επιχειρήσει να εκφράσει την αριστερή πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ και θα επιμείνει στη διακήρυξη της προοδευτικής διακυβέρνησης, που αυτή τη στιγμή είναι μειοψηφική, αντιπαρατιθέμενος με τον Ανδρέα Λοβέρδο που παίζει το αντιΣΥΡΙΖΑ χαρτί κερδίζοντας συνεχώς συμμάχους. Στο πλευρό του και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που θα περίμενε κανείς, λόγω γενιάς και λόγω της συνεργασίας τους στις Βρυξέλλες, να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η Φ. Γεννηματά επιμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων και στην επίκληση αυτονομίας, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει δώσει ακόμη σαφές πολιτικό στίγμα.

Το βέβαιο είναι, ότι δεν θα φτάσουν όλοι οι υποψήφιοι μέχρι το τέλος. Κάποιοι θα διαπραγματευτούν, για να αποχωρήσουν εξασφαλίζοντας εγγυήσεις για το μέλλον. Συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για τα επόμενα βήματα της Φώφης Γεννηματά, που δεν συσπειρώνει γύρω της ούτε καν βουλευτές τους οποίους έχει ευεργετήσει.

Η ίδια εμφανίζεται σε συνομιλητές της αποφασισμένη να επιμείνει, αλλά από αρκετές πλευρές εκφράζεται η εκτίμηση, ότι αποφάσεις θα πάρει το φθινόπωρο.

Πολλά εξαρτώνται από τις δημοσκοπήσεις. Αν το ΚΙΝΑΛ ανεβάσει το ποσοστό του, αυτό θα δώσει πόντους στην Φ. Γεννηματά, που μπορεί να μιλήσει για πορεία ανάκαμψης και ανάκτησης δυνάμεων. Αν όμως η στασιμότητα παραμείνει, και αυτό φαίνεται πιθανότερο στην παρούσα συγκυρία, η εσωκομματική δυσφορία και το αίτημα για αλλαγή θα ισχυροποιηθεί.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία θα καθοριστούν τον Σεπτέμβριο και τότε θα είναι πολύ πιο ώριμες οι συνθήκες για τελικές αποφάσεις. Καμία αλλαγή στα μητρώα δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι αντιδράσεις θα είναι διαλυτικές και έτσι αναμένεται, να μπορούν να ψηφίσουν όσοι το επιθυμούν, ακόμη και αν το αποφασίσουν τη μέρα της ψηφοφορίας πληρώνοντας ελάχιστη συνδρομή και δηλώνοντας το όνομά τους στη λίστα φίλων του ΚΙΝΑΛ που μετά θα καταστραφεί.

Ετσι έγινε και την προηγούμενη φορά, με εγγυητή τον Ν. Αλιβιζάτο και καμία αλλαγή δεν θα γίνει δεκτή ούτε από τον Α. Λοβέρδο ούτε από τον Ν. Ανδρουλάκη.

Θα ψηφίσει κόσμος από άλλα κόμματα, για να βγάλει αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ; Συνέβη και στις εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ, όταν πολλοί κεντροαριστεροί πήγαν να ψηφίσουν τον Κ. Μητσοτάκη. Γιατί να μη συμβεί και στην εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ το αντίστροφο;