27 Απρ 2021

Μεγάλες προσδοκίες ανάπτυξης για το... 2022


Μάριος Χριστοδούλου

Tέσσερις φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη, επενδύσεις, εποπτεία-πλεονάσματα και επενδυτική βαθμίδα βάζει η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο όμως «κόβει» στο 3,6% φέτος την ανάκαμψη και ανεβάζει στο 7,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα, λόγω της αύξησης των μέτρων στήριξης στα 15 δισ. ευρώ.

Ο πήχης για το ΑΕΠ τοποθετείται τον επόμενο χρόνο στο ιστορικά υψηλό 6,2% μέσω της έγκαιρης αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που θεωρείται η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου με τις 60 και πλέον μεταρρυθμίσεις αποστέλλεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ τα 2,9 δισ. ευρώ των προκαταβολών θα έρθουν μετά τον Αύγουστο, που σημαίνει, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για την απορρόφηση αυτών των πόρων.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, όπου αναλύθηκαν και οι υπόλοιποι στόχοι για την περιβόητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Με βάση την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι στόχοι για το 2022 έχουν ως εξής:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Στο ιστορικά υψηλό 6,2% τοποθετείται ο πήχης για την ανάπτυξη το 2022, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλές χρονοδιάγραμμα εξόδου από την υγειονομική κρίση. Η υπόθεση για την ταχύτητα της ανάκαμψης το επόμενο έτος βασίζεται στην πρόβλεψη, ότι η ύφεση μπορεί να έπιασε πάτο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας ακόμη και το 10%, ωστόσο από τα επόμενα τρίμηνα η οικονομία θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές με σκοπό να πιάσει το 3,6% για το σύνολο του έτους έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4,8%.

Ωστόσο, για τους αναλυτές και τους οικονομολόγους ακόμη και αυτή η εκτίμηση θεωρείται επισφαλής, καθώς δεν ενστερνίζονται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου και θεωρούν, ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση. Επισημαίνεται, ότι στις εκτιμήσεις φέτος και του χρόνου για την ανάκαμψη ενσωματώνονται οι θετικές επιπτώσεις από τους πόρους και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ υψηλοί ρυθμοί μεταβολής στο ΑΕΠ καταγράφονται για το 2023 και το 2024, 4,1% και 4,4% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Εκρηξη επενδύσεων στο 30,3% το 2022 από 7% φέτος «οραματίζονται» στην κυβέρνηση μέσω κυρίως της μόχλευσης των δανείων από το Εθνικό Σχέδιο της Ανάκαμψης. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν στο 13,8% το 2022 από 10,4% φέτος, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει στη ρηχή ζώνη, μόλις 2,6% φέτος και 2,9% το 2022, παρά τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. στα 162,6 δισ. ευρώ από 142,2 δισ. ευρώ πέρυσι τον Φεβρουάριο.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ - ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: Ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του χρόνου τον Ιούνιο θα επιδιώξει η κυβέρνηση, περνώντας σε ένα καθεστώς απλής εποπτείας όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα στις εξής τέσσερις χώρες: Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Το βάρος πέφτει στα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου η ελληνική πλευρά θέλει να «ακυρώσει» τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2018 αναπτύσσοντας καινούργια επιχειρηματολογία με τις βαθιές πληγές της πανδημικής κρίσης. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα ξεκλειδώσουν νέα μέτρα ελάφρυνσης, από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Αν δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα επανέρχεται στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2023 (εφόσον δεν ισχύσει η ρήτρα διαφυγής) και άνω του 2% του ΑΕΠ ώς το 2060.

Η υγειονομική κρίση έχει παγώσει ανειλημμένες υποχρεώσεις της Αθήνας από την ενισχυμένη εποπτεία, που θα αποκαλυφθούν, όταν καθίσει η σκόνη από τον κορονοϊό και τότε θα ξεκινήσουν οι Συμπληγάδες για τη χώρα. Γνωρίζοντας τον εφιάλτη της δημοσιονομικής προσαρμογής που καραδοκεί, στο οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμούν να «ξεχειλώσουν» τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με ελαφρύνσεις, που θα αποτελέσουν τα επόμενα μελλοντικά φορολογικά βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για την ώρα ο λογαριασμός των μέτρων αυξήθηκε στα 15 δισ. ευρώ επηρεάζοντας δυσμενώς το πρωτογενές έλλειμμα. Η επιβάρυνση στα ταμεία από το κούρεμα της προκαταβολής του φόρου φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ: Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του 2022 ή το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 βάζει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο, για να φύγουν τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία «σκουπίδια». Υπολείπονται τουλάχιστον δύο σκαλοπάτια μέχρι το investment grade.


«Απλοποίηση» και σε υγεία, τουρισμό, μεταφορές

Απλοποιήσεων... συνέχεια θα δοθεί στο σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ώστε να περιλαμβάνει επιχειρήσεις τουρισμού, υγείας και μεταφορών.

Για «μείωση της γραφειοκρατίας που κατατάσσει τη χώρα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα απέναντι στις επενδύσεις» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε συνέντευξή του είπε, ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει περίπου 100 επαγγέλματα, από μονάδες ιαματικής θεραπείας μέχρι σχολές οδηγών, των οποίων η αδειοδότηση θα γίνεται με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr