3 Μαρ 2021

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού


 Μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει κριτήριο μεταβολής τζίρου το 2020 στην απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 -ένα κριτήριο που από μόνο του "έκοψε" 200.000 δικαιούχους από τη χρηματοδότηση- έρχεται νέα αντίστοιχη απόφαση και από το..

υπουργείο Εργασίας αυτή τη φορά για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Τι θα ισχύσει για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Στην απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο αναφέρονται τα εξής: "Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ, δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:


α. Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και


β. Να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021".


"Κόφτης" στον αριθμό των εργαζομένων σε αναστολή

Είναι ο δεύτερος "κόφτης" που επιδιώκεται να μπει από το υπουργείο Εργασίας στον αριθμό των εργαζομένων σε αναστολή. Η πρώτη προσπάθεια -η οποία απέφερε καρπούς- έγινε με την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν εκ των προτέρων τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο και οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Τώρα, για τον Μάρτιο, εκτός από την υποχρέωση να δηλωθούν εκ των προτέρων, υπάρχει και η υποχρέωση να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει αύξηση εσόδων κατά την κρίσιμη περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Ο λόγος για τον οποίο μπαίνουν οι κόφτες είναι καθαρά δημοσιονομικός. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τον Μάρτιο υπήρχε η εκτίμηση ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή δεν θα ήταν περισσότεροι από 70.000 (και μόνο σε πολύ ευαίσθητους κλάδους όπως διασκέδαση, γυμναστήρια κλπ) και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα θα είναι πάνω από 450.000.