21 Μαρ 2021

Νοσοκομεία: Μάχη τη νύχτα στις ΜΕΘ - Πώς θα γίνει σήμερα η επιστράτευση των 150 ιδιωτών γιατρών

 


Στο "κόκκινο" βρέθηκαν για μια ακόμη νύχτα τα νοσοκομεία της Αττικής με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη στις ΜΕΘ και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να σημειώνει νέο ρεκόρ με 672 ασθενείς. Ένα βήμα πριν από την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας..

Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε ύστατη έκκληση, υπενθυμίζοντας τον όρκο του Ιπποκράτη και ζητώντας από όλους να συστατευθούν στη δύσκολη μάχη. Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, οι ιδιώτες γιατροί ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Κυριακή, εκτός απροόπτου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ, με φύλλα πορείας, ώστε να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που χρειάζεται το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ποιες ειδικότητες καλούνται - Τι γίνεται αν αρνηθούν

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 50 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και δήλωσαν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστότο, το ΕΣΥ χρειάζεται συνολικά επιπλέον 200 γιατρούς, δηλαδή άλλους 150. Οι βασικές ειδικότητες είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι.

Όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις επιστράτευσης, το φύλλο, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί. Ο νόμος σε κάθε ανάλογη περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπει κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για το θέμα:

"Εχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω".

Κικίλιας: Έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη

Ένα ύστατο μήνυμα πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη, εκτάκτως, αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στο οποίο γιατροί και νοσηλευτές έδιναν τη δύσκολη μάχη της εφημερίας: "Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη" ήταν η χαρακτηριστική φράση του μετά τη συνάντησή του με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου.