21 Ιαν 2021

Εκλογες χωρις απλή αναλογική αλλα με ποσοστό "εισόδου" στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

 

Του Νίκου Φλαούνα 

Κάτι δεν πάει καλά με τους πολέμιους της απλής αναλογικής για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

Ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας, εχει ταχθεί (απο τη στιγμή που βγήκαν τα εκλογικά αποτελέσματα στις..

εκλογές του 2019) κατα της Απλής Αναλογικής. 

Δηλαδή θεωρεί σωστό με το 38% που πήρε την πρώτη Κυριακή και ήρθε... δεύτερος(!) να εχει ...26 Συμβούλους και οχι 17 που εχει σήμερα!

Άντε και να δεχθούμε πως ο Νίκας ειναι... Νίκας με δεξιές απόψεις που δεν καταλαβαίνουν την απλή αναλογική. Άσχετα αν δεν του εχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη διοικησή του στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου αφου εξασφαλίζει συναίνεση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή.

Όμως με την αλλαγή που θα κάνει η Κυβέρνηση στο σχετικό νόμο κάποιοι θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο απο το συνηθισμένο...!

Ο Νίκας ειναι βέβαιο πως αν δεν εχει κομματική στήριξη και παράλληλα να μην  υπάρξει άλλος ΝΔκράτης ως υποψήφιος, ΔΕΝ πρόκειται να ειναι ξανα ο ίδιος υποψήφιος Περιφερειάρχης! Οχι με αλλαγή του νόμου αλλα ουτε ακόμη και με φωτογραφικό νόμο που να φέρει το ονομά του. Πόσο μάλλον αν εχει ξανά απεναντί του τον Πέτρο Τατούλη.

Αυτο ομως που αξίζει να αναφέρουμε με την αλλαγή του νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογες, ειναι πως μελετάται και κατώτατο ΟΡΙΟ (ποσοστό) εισόδου στο ΠΣ.

Δηλαδή με ΟΡΙΟ το 5% αντί για 9 (εννιά) παρατάξεις που ειναι σημερα θα ηταν (αν ίσχυε το '19) θα ηταν ΜΟΝΟ ...τρεις(3).

Δεν θα ηταν στο σημερινό ΠΣ οι παρατάξεις των: Μπουτρούκα (ειχε4,63%), Γόντικα(4,63%), Πετράκου(2,82%), Τζεπετζή(2,72%), Λυμπεροπούλου(1,51%) και Κάτσαρη(1,39%).

Με ΟΡΙΟ 3% θα ηταν σήμερα αντι για 9 μονο ... 5 παρατάξεις!

Θα δούμε όμως τελικά τι θα επικρατήσει. Το 3%, η  το 5% η κατι άλλο!

Ειναι όμως μακριά οι εκλογές και μέχρι τοτε θα συμβούν πολλα και διάφορα!

Ακόμη υπάρχουν και τα... απρόοπτα στην πολιτική!