21 Ιαν 2021

Σοκ από τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου - Κακλαμανάκη: Η σεξουαλική επίθεση σε 11χρονη, η ομερτά και οι απειλές


Μορφή χιονοστοιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας
μετά τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν κάνει τόσο η Σοφία Μπεκατώρου όσο και ο Νίκος Κακλαμανάκης. Η δικαιοσύνη θα κληθεί να ξετυλίξει ένα μακρύ όπως φαίνεται κουβάρι που ξεκινά από τη σεξουαλική κακοποίηση και την ψυχολογική βία και καταλήγει σε συνθήκες ομερτά και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Ιδιαίτερα σοκαριστική ήταν η χθεσινή εξέλιξη που θέλει νεαρή αθλήτρια να έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση όταν ήταν μόλις 11 ετών, με το αδίκημα να μην έχει παραγραφεί σήμερα. Την αποκάλυψη έκανε ο Νίκος Κακλαμανάκης λίγο μετά την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου στον Εισαγγελέα, για τη συγκριμένη κοπέλα.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιονίκης δήλωσε στο Mega και την εκπομπή "Live News", ότι η εν λόγω αθλήτρια σήμερα είναι περίπου 20 ετών, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για τον άνθρωπο που κατηγορεί ως φυσικό αυτουργό της δικής της κακοποίησης η Μπεκατώρου.

Μετά από αυτό, η 20χρονη αναμένεται να κληθεί άμεσα από την Εισαγγελία της Αθήνας προκειμένου να καταθέσει, αφού δεν έχουν περάσει 15 χρόνια, το χρονικό διάστημα μετά από το οποίο το έγκλημα παραγράφεται.

Τρεις ώρες κατέθετε η Μπεκατώρου

Τα στοιχεία που έδωσε η χρυσή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας στον εισαγγελέα είναι πολλά και σημαντικά. Καταθέτοντας πάνω από τρεις ώρες, φαίνεται να κατονόμασε την συναθλήτριά της στον χώρο της ιστιοπλοΐας η οποία, έχει υποστεί σεξουαλική βία.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι η αθλήτρια στην οποία αναφέρθηκε η Ολυμπιονίκης θα κληθεί άμεσα από τον εισαγγελικό λειτουργό σε κατάθεση προκειμένου να επιβεβαιώσει την καταγγελία ή ακόμη και αυτή με την σειρά της να οδηγήσει στον "επόμενο κρίκο της αλυσίδας" βίαιων και υποτιμητικών συμπεριφορών σε βάρος αθλητών από παράγοντες στον χώρο.

Πολλοί εκτιμούν ότι ενώπιον της εισαγγελικής Αρχής θα ανοίξουν στόματα που επί σειρά ετών παρέμεναν σιωπηλά για οδυνηρές πράξεις και ότι το τέλος της έρευνας που ξεκίνησε με την κατάθεση της Μπεκατώρου θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης για εξηγήσεις πρόσωπα που επί σειρά ετών παρέμεναν στο απυρόβλητο.

Μπεκατώρου - Κακλαμανάκης καλούν 8 μάρτυρες για την υπόθεση της Ομοσπονδίας

Στο μεταξύ, 8 πρόσωπα που θα φωτίσουν με τις καταθέσεις τους την εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, προτείνονται στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου από τους Κακλαμάνακη και Μπεκατώρου. Οι δύο κορυφαίοι αθλητές υπέβαλαν, δια της συνηγόρου τους Έλλης Ρούσου, σχετικό αίτημα στον κ. Σιμιτζόγλου, που διατελεί επί σειρά ετών αθλητικός Εισαγγελέας, στο πλαίσιο της έρευνας για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Παράλληλα, η κα. Ρούσου ζητά από τον εισαγγελέα να αναζητήσει κρίσιμα έγγραφα που θα διευκολύνουν την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αφετηρία για όσα εξελίσσονται με κεντρικό σημείο την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, που τελεί 30 χρόνια υπό την ίδια σχεδόν ηγεσία, ήταν οι καταγγελίες του δύο φορές Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή, για σοβαρές, ποινικά και μη, πράξεις μορφών βίας παραγόντων της Ομοσπονδίας σε βάρος αθλητών και σωρεία πράξεων κατάχρησης εξουσίας. Οι καταγγελίες εκείνες προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων εντός του χώρου.

Κακλαμανάκης: Κυκλοφορούσα με μπράβους μέχρι και το 2018 καθώς δεχόμουν απειλές

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Κακλαμανάκης τον Νοέμβριο του 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε ενόψει του νέου αθλητικού νόμου, είχε προβεί σε καταγγελίες σε βάρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) κάνοντας λόγο για "ομερτά".

Ο αθλητής είχε πει μεταξύ άλλων: "Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης".

Είχε επίσης αναφέρει πως είχε αποκλειστεί το 1988 από τους Ολυμπιακούς της Σεούλ με "αδιαφανείς διαδικασίες" και πως με αφορμή καταγγελίες του, το 1999, "κυκλοφορούσα με μπράβους μέχρι και το 2018" καθώς δεχόταν απειλές.

Οι ισχυρισμοί του κ. Κακλαμανάκη στην πορεία ενισχύθηκαν και από καταγγελίες συναθλητών του, κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής κ.ά., οι οποίοι μαζί με τον κ. Κακλαμανάκη σε δηλώσεις τους σε Video teaser αναφέρουν πως άνθρωποι της Ομοσπονδίας φέρεται να έχουν πει ότι εάν θέλουν έναν αθλητή "τον καταστρέφουν σε μία νύχτα", ενώ καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας, συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι" κ.ά. Η τοποθέτηση του κ. Κακλαμανάκη στη Βουλή προκάλεσε τον περασμένο Ιούνιο την κατάθεση αγωγής σε βάρος του από την διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία διεκδικεί από τον κορυφαίο αθλητή ποσό αποζημίωσης 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση.